Famke Louise okselhaar

Famke Louise showt okselhaar: 'Het is gewoon háár'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Famke Louise staat met een opvallende pose op de cover van de nieuwste LINDA.meiden. Ze laat op die foto haar okselhaar zien. Volgens haar is okselhaar namelijk 'heel normaal'. 

Famke Louise is niet vies van een beetje ophef. Maar er zit een serieuze boodschap achter haar laatste actie. Ze vindt dat iedere vrouw mag doen wat ze zelf wil. 'Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het interview.

Gymles

Famke was zelf ongeveer elf toen ze voor het eerst haar onder haar oksels ontdekte. En meteen was ze daar enorm onzeker over. Ze hoopt dat haar actie andere kinderen helpt die ook zulke onzekerheid voelen. 'Van mijn moeder mocht ik het nog niet wegscheren, maar met gym moest je wel een hemdje zonder mouwen aan. Mijn doelgroep is jonge meiden, die zien mij als voorbeeld. Ik wil ze hiermee laten zien: kijk, ik heb het ook, het is heel normaal.' Of Famke nu voor altijd okselharig door het leven gaat? Dat niet per se. 'Maar als ik zin heb om het te laten staan, dan doe ik dat gewoon.'

Oneerlijk

Op Instagram schrijft de hoofdredacteur van LINDA.meiden: 'Famke is pas 20 (holy shit), gaat vol passie en overtuiging voor haar eigen muziek, en met succes, en wordt met vallen en opstaan volwassen terwijl het hele land meekijkt en keihard oordeelt. Ze vertelt in dit nummer dat ze het zwaar oneerlijk vindt dat er dingen zijn die mannen wel mogen in de muziekwereld, waar zij als vrouw op wordt afgerekend. Zoals iets van je seksualiteit laten zien. Of de druk die er op jonge vrouwen ligt om perfect te zijn.'

Januhairy

In januari van dit jaar kwamen er op Instagram ook al opvallend veel foto's van vrouwen met lichaamshaar voorbij. Als statement besloten veel jonge vrouwen een maand lang hun okselhaar niet te scheren. Dit noemden ze Januhairy, een soort tegenhanger van movember - de maand waarin mannen hun baard laten staan om aandacht te vragen voor teelbalkanker en prostaatkanker - alleen dan zonder de koppeling naar een 'goed doel'.

Anderen lazen ook: #Nobra: 'We hebben toch allemaal tepels?'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren