Jongere van het Jaar award
Jongere van het Jaar 2017

De genomineerden voor Jongere van het Jaar 2017

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De één stond als jongste ontwerper ooit op de Amsterdam Fashion Week, de ander reist de wereld rond met haar viool of inspireert met een stoer verhaal. Hoe verschillend de genomineerden voor 7Days Jongere van het Jaar-award ook zijn, ze hebben iets bijzonders gepresteerd.

Bas van der Reijden (13)

Maakte een digitaal huis voor zieke kinderen

Zieke kinderen kunnen in Villa Pardoes in Kaatsheuvel gratis vakantie vieren. Daar steunen ze elkaar, maar hoe moet dat als ze weer thuis zijn? Bas bedacht een digitale versie van het huis waar kinderen kunnen chatten, rondlopen en spelletjes doen. Hij won er de Young Innovation Award mee, een prijs voor jongeren die gadgets inzetten om anderen te helpen. Nog een voordeel van de villa: ‘Het maakt niet uit welke ziekte je hebt. Iedereen kan er rennen en springen.’ In de toekomst wil Bas ook ziekenhuizen namaken: ‘Zo kunnen kinderen zich voorbereiden op hun opname.’ Lees hier meer over Bas.

Bas

 

Bente Fokkens (17)

Acteert in bioscoopfilms als Kappen en Misfit

Ze werd bekend door haar deelname aan The Voice Kids in 2012, maar is daarna de filmwereld ingerold. ‘Dit jaar zijn twee films in première gegaan: Hotel de Grote L en Misfit. Nu ben ik vooral met school bezig’, vertelt Bente, die dit jaar eindexamen doet. ‘Ik wil zo graag mijn diploma halen. Ik doe daarom ook even geen films, dat kost vaak veel tijd. Wel ben ik tussendoor nog bezig met muziek. Ik vind het lekker om te weten wat ik de rest van mijn leven wil doen: muziek maken en acteren.’ Lees hier meer over Bente.

Bente

 

Canshaker Pi (band)

Deze band heeft succes in Nederland én daarbuiten

Boris (19), Willem (21), Nick (21) en Ruben (20) speelden dit jaar op grote Nederlandse festivals als Lowlands en Best Kept Secret, maar traden ook in het buitenland op. In het najaar stond de rockband in het voorprogramma van Spiral Stairs, waarmee het viertal een maand lang door Europa reisde. ‘Dit jaar hebben we hele vette dingen gedaan’, vat Boris (gitarist en zanger) het kort samen. ‘Nu zijn we vooral bezig met het promoten van onze nieuwe single Pressure Form Above, die komt op 3 november uit. En daarna? We willen zo veel mogelijk optreden, zo veel mogelijk muziek maken.’ Lees hier meer over Canshaker Pi.

Canshaker Pi

 

Elke van Achterberg (17)

Zet zich als rolstoelschermer en model in voor diversiteit

Na een verkeerde koprol zes jaar geleden bleef Elke zó lang pijn in haar been houden, dat ze liever zonder onderbeen verder leefde. Na de amputatie voelde ze zich weer compleet. En dat laat ze zien ook. Tijdens de Amsterdam Fashion Week liep ze, met prothese, over de catwalk. Op het WK Rolstoelschermen won ze vier prijzen bij de junioren. ‘Ik strijd echt voor meer diversiteit in deze maatschappij’, vertelt ze. ‘Je bent niet anders als je een been mist of in een rolstoel zit. Ik wil laten zien dat je ook zonder been mooi en krachtig kunt zijn.’ Lees hier meer over Elke.

Elke

 

Laura van Kaam (19)

Vertelde openlijk over haar depressie

In 2013 won ze The Voice Kids, maar afgelopen jaar was voor Laura minder succesvol. Ze werd depressief. ‘Ik merkte dat het slecht ging toen ik alleen maar oude foto’s van mezelf postte op sociale media. Ik dacht: wat is dit voor schijnwereld? Ik mezelf weer zijn, daarom heb ik mijn verhaal gedeeld.’ Na meerdere opnames en pieken en dalen, gaat het nu langzaam beter. ‘Ik zat zo diep, op een gegeven moment kon ik niet eens zelf douchen. Maar muziek heeft me echt geholpen. Ik had een periode waarin ik er geen energie voor had, maar nu gelukkig wel weer.’ Lees hier meer over Laura.

Laura

 

Noa Wildschut (16)

Reist als viooltalent de wereld over en bracht een cd uit

Gek eigenlijk dat Noa nu pas is genomineerd. Sinds haar negende wint ze al prijzen met haar muziek. Maar dit jaar gebeurde er wel heel veel in het leven van het viooltalent. Ze bracht haar debuutalbum Mozart uit, er ging een documentaire over haar leven in première en ze won de vioolbeurs van het Kersjesfonds. En dan hebben we het nog niet eens over de optredens die ze gaf in o.a. Israël, Gran Canaria, Denemarken en Amerika. ‘Muziek verbindt’, zegt ze. ‘Ik geniet er enorm van om emoties via muziek over te brengen. Van samenwerken met bijzondere mensen krijg ik nieuwe energie.’ Lees hier meer over Noa.

Noa

 

Sterre Troquay (17)

Was de jongste ontwerper ooit op de Amsterdam Fashion Week

Experimenteel en conceptueel, zo omschrijft Sterre haar eigen werk. ‘Het gaat me er niet om dat ik mooie jurkjes maak, maar om het verhaal dat erachter zit.’ Voor de Amsterdam Fashion Week maakte ze de show Avatar, over je online identiteit. ‘Ik speelde in op het verschil tussen echt en nep. Met kleding, filmbeelden, choreografie en muziek. Alles maakte ik zelf.’ Dat ze jong is heeft een groot voordeel: Ze hoeft niet na te denken over de verkoop van de kleding. ‘Ik hoef nog geen geld te verdienen. Daarom kan ik helemaal losgaan met mijn collecties en echt een boodschap overbrengen.' Lees hier meer over Sterre.

Sterre

 

Stemmen? Dat kan hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren