Foto: Pixabay

Veel ouders gluren mee op je mobiel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Heb jij je vader of moeder als vriend op social media? Zie je je ouders wel eens met een schuin oog mee kijken naar je WhatsApp-gesprekken of gaan jullie zelfs nog een stapje verder en laat je je ouders wel eens in je telefoon kijken? Uit onderzoek onder ruim duizend jongeren tussen 12 en 17 jaar blijkt dat ouders graag een oogje in het zeil houden.

Zes op de tien ouders kijken wel eens live met hun kinderen mee wat ze aan het doen zijn en iets meer dan de helft checkt hun mobiele telefoon en social media. Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland.

Bezorgd

Waarom ouders dat doen heeft meerdere redenen, maar het heeft er allemaal mee te maken dat ze zich zorgen maken over wat hun kinderen online tegenkomen. De meeste ouders zijn bezorgd dat hun kind iets tegenkomt waar hij of zij nog niet aan toe is, zoals pornofilmpjes of geweldfilmpjes (58%). Maar ouders willen ook in de gaten houden of hun kind niet wordt opgelicht (33%), gepest (40%) of lastiggevalllen (51%).

Een derde van de ouders wil in de gaten houden of hun kinderen geen kettingberichten met dreigementen via WhatsApp binnenkrijgen. Een op de drie jongeren ontvingen wel eens zo'n 'horror'-appje. 

Het wordt minder

Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder hun ouders ze in de gaten willen houden, blijkt uit het onderzoek. Waar zeven van de tien ouders hun kinderen van 12 en 13 jaar nog meespieken, is dat bij 14 en 15 jaar nog de helft. En bij 16 en 17 jaar is dat nog één op de drie. 

Laat jij je ouders met alles meekijken of juist liever helemaal niet? Wij zijn op zoek naar jouw verhaal! Wil je erover vertellen, mail dan naar janine@sevendays.nl

Anderen lazen ook: Jongeren zijn eigenlijk helemaal niet zo mediawijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren