Sinan zoekt de klas van Elias

Elias (17) zoekt oud-klasgenoten uit Syrië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een schoolfoto van zijn klas. Het is één van de weinige dingen die Elias (17) nog heeft van zijn leven in Syrië. Ruim vijf jaar geleden ontvluchtte hij zijn geboorteland vanwege de oorlog.

In Sinan zoekt de klas van Elias gaat tv-maker Sinan Can op zoek naar oud-klasgenoten. ‘De foto is ongeveer zeven jaar geleden gemaakt’, vertelt Elias over de aanleiding van het tweedelige tv-programma waarin hij een hoofdrol heeft. ‘Ik sprak alleen mijn beste vriend Bahjat nog en wist dat hij inmiddels in Australië woont, maar ik had geen idee wat er met de rest van mijn oud-klasgenoten is gebeurd sinds ik ben gevlucht. Ik was heel benieuwd waar ze nu wonen en hoe het met ze gaat. Wat je gaat zien? Sinan die ze gaat zoeken. Hij gaat naar Syrië, maar ook naar andere landen.’

Gevaarlijk op straat

Elias vluchtte ruim vijf jaar geleden uit Aleppo, samen met zijn ouders en twee zussen. ‘De oorlog was uitgebroken en het was hartstikke gevaarlijk op straat. Als ik bijvoorbeeld naar de winkel ging om boodschappen te doen, nam mijn moeder afscheid van mij met een dikke knuffel. Ze was bang dat er onderweg iets zou gebeuren.’ Niet onterecht, want kogels en autobommen vlogen in het rond. ‘Het is eigenlijk een wonder dat ik nooit gewond ben geraakt.’ Na twee jaar besloten de ouders van Elias om te vertrekken. Via Libanon kwam het gezin eind 2016 in Nederland terecht.

Middelbare school

Ze wonen in een appartement in Enschede. ‘Na een paar weken ging ik naar de ISK (Internationale Schakelklas) om vooral te werken aan mijn Nederlands. Sinds vorige week ga ik naar een normale middelbare school. Natuurlijk denk ik nog vaak terug aan mijn leven in Aleppo, maar mijn toekomst is in Nederland.’ En die van zijn oud-klasgenoten? ‘Sommigen wonen nog in Aleppo, anderen in Zweden, Turkije en Australië. En ik ontdekte dat er nog iemand in Nederland woont. Heel toevallig, ik spreek haar nu regelmatig. Heel bijzonder dat dit programma daarvoor heeft gezorgd.’

Sinan zoekt de klas van Elias is maandag 25 maart en 1 april om 22.15 uur te zijn bij BNNVARA op NPO 1.

Anderen lazen ook: Veel jonge vluchtelingen maken heftige dingen mee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren