plague inc

Waarom is Plague Inc sinds coronavirus zo populair?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De game Plague Inc. bestaat al sinds 2012, maar wordt de laatste maand ineens door duizenden mensen meer gespeeld. Door de uitbraak van het Chinese coronavirus stijgt namelijk de populariteit van het spel. Hoe kan dat? Drie vragen (en antwoorden).

1. Wat is Plague Inc voor spel?

In het spel speel je als een pathogeen (een ziekteverwekker) dat de mensheid moet uitschakelen met een ziekte. Daarvoor moeten zoveel mogelijk worden mensen besmet. Dat doe je door een virus overdraagbaar te maken via bijvoorbeeld dieren of menselijk contact. Door het virus te veranderen met in-het-spel-verdiende munten moet het dodelijk worden. Tegelijkertijd proberen tegenstanders in het spel een geneesmiddel te ontwikkelen voor de ziekte. Hoe meer mensen besmet raken, hoe lastiger het wordt om de ziekte verder te verspreiden. Uit voorzorg worden namelijk vliegvelden en havens afgesloten. Klinkt akelig herkenbaar...

In de officiële trailer hieronder kun je precies zien hoe het spel werkt.

Plague Inc: Evolved Official Launch Trailer

2. Waarom is het zo populair?

Plague Inc. is een game uit 2012 die je mag spelen vanaf 12 jaar. Dat het spel de laatste maand flink meer gedownload en gespeeld wordt komt door het coronavirus in China. De game creëert een meeslepende wereld die spelers betrekt bij serieuze volksgezondheidsthema's. Iets wat door de uitbraak in Wuhan nu ook in het echte leven speelt. Hierdoor neemt het aantal spelers van Plague Inc. explosief toe. Op Steam Charts is bijvoorbeeld te zien dat het spel in december werd gespeeld door ruim 1900 mensen. In januari staat het aantal spelers al op ruim 17.000 spelers.

De makers van het spel laten weten dat de stijging in het aantal spelers niet echt als een verrassing komt. 'Dit gebeurt elke keer bij een grote ziekte-uitbraak', zo schrijven ze op hun site.

3. Is het spel op waarheid gebaseerd?

De makers van het spel krijgen veel vragen van spelers en media over het coronavirus. Wanneer er een uitbraak van een ziekte is, neemt ook het aantal spelers toe. Dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen meer willen weten over hoe ziekten zich verspreiden. Ook willen ze de ingewikkeldheid van virale uitbraken begrijpen. De game is ontworpen om realistisch en informatief te zijn, zonder serieuze problemen uit de echte wereld schokkend of spannender te maken.

Plague Inc. is en blijft een spel en geeft aan géén wetenschappelijk model te zijn waar echte of actuele informatie te vinden is over ziektes, of zoals in dit geval over het coronavirus. Er wordt spelers dan ook aangeraden om geen informatie uit het spel te halen, maar van gezondheidsautoriteiten.

Anderen lazen ook: Dáág Fortnite! Hallo Apex Legends!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden