banksy rendieren

Banksy tovert bankje om in kerstslee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Eens in de zoveel tijd duikt er een kunstwerk van Banksy op waarmee hij een probleem aan de kaak stelt. Zo ook deze week. De Britse kunstenaar veranderde een simpel bankje in de slee van de kerstman waarmee hij aandacht wil vragen voor mensen die dakloos zijn.

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich klaar voor de verkiezingen aanstaande donderdag. Britse kiezers gaan dan naar de stembus voor een nieuwe regering. Voor de Britse straatkunstenaar Banksy hét moment om te laten zien dat de nieuwe leiders een groot probleem moeten oplossen: meer dan 300.000 mensen zijn dakloos. Zij slapen 's nachts op straat, op bankjes of zelfs op de grond in parken.

Kerstman

Banksy is wereldberoemd, maar niemand weet wie hij echt is. Zijn graffiti-kunstwerken maakt-ie op onverwachte plekken, overal in de wereld. Eerder doken er bijvoorbeeld al nieuwe Banksy's op in Parijs. Deze keer koos hij een muur met een doodnormaal bankje ervoor in de Britse stad Birmingham. Hij schilderde twee rendieren rechts van het bankje, waardoor de persoon op het bankje de kerstman lijkt. Zo wil hij aandacht vragen voor de vele daklozen in het land.

Ryan

Na het maken van zijn kunstwerk filmde Banksy Ryan, een dakloze man die zich op het bankje klaarmaakt voor de nacht. Op Instagram schrijft hij bij het filmpje: 'God bless Birmingham. In de twintig minuten dat we Ryan filmden, gaven voorbijgangers hem iets warms te drinken, twee chocoladerepen en een aansteker.'

Street artist #Banksy creates mural in #Birmingham to highlight homelessness

Rode neuzen

Een paar dagen nadat Banksy het filmpje online zette, rende een man met een spuitbus naar de muur om de rendieren een rode neus te geven. Snel daarna werd de schildering afgedekt met beschermend plastic. Een verzamelaar van Banksy's werk vond die rode neuzen niet zo erg. Volgens de BBC zei hij: 'Hoort Rudolph geen rode neus te hebben? Misschien is Banksy het vergeten?'

Anderen lazen ook: Nieuwe Banksy's opgedoken in Parijs of Versnipperde Banksy voor het eerst in museum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren