ANP

10x Nederlandse successen in het buitenland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In ons eigen land deed de Nederlandse film Prooi het niet zo goed, maar in China staan ze ervoor in de rij. De thriller van regisseur Dick Maas trok in drie dagen zo'n 1,1 miljoen Chinezen naar de bioscoop. Prooi is niet het enige succes in het buitenland van Nederlandse bodem. Daarom tien andere Nederlandse successen in het buitenland.

1. Big Brother

Inmiddels zijn reality-tv-programma’s bijna dagelijks op televisie te zien. Maar toen John de Mol in 1997 het concept bedacht in de vorm van het programma Big Brother was het baanbrekend. Het programma waarin mensen leefden in een huis vol camera's werd een wereldwijd succes. In totaal is het programa door bijna 60 landen overgenomen.

2. Michiel Huisman

Zelfs in de Verenigde Staten kunnen ze niet om de talenten van de Nederlandse acteur Michiel Huisman heen. Hij speelt inmiddels in beroemde films en series als Game of Thrones, Orphan Black en Treme. De Amsterdammer woont daardoor het grootste gedeelte van het jaar in de VS. 

3. Nijntje

Het konijntje van Dick Bruna is het allerbekendste kinderfiguurtje van Nederlandse bodem. Nijntje, in het buitenland bekend als Miffy, bestaat in 85 verschillende talen. Vooral in Engeland, Japan en België is het konijn razend populair. 

4. Carice van Houten

Ook de Nederlandse Carice van Houten is te zien in de wereldberoemde serie Game of Thrones. De actrice brak in 2006 internationaal door na haar rol in de film Zwartboek en is inmiddels een bekende naam in de wereldwijde filmwereld. Tom Cruise vroeg haar zelfs persoonlijk om zijn vrouw te spelen in de film Valkyrie.

5. The Voice (of Holland)

Draaiende stoelen en blinde audities: The Voice of Holland is niet alleen in Nederland een groot succes. De talentenjacht, weer bedacht door John de Mol, is inmiddels in meer dan 150 landen op televisie. 

6. De Golden Earring

Van alle Nederlandse bands heeft de Golden Earring de meeste hits in het buitenland gescoord. Met hits als Twilight Zone en Radar Love behaalde de rockband in totaal vijf keer de Amerikaanse Billboard Hot 100. De band die werd opgericht in 1961 is totaal dertien keer op tournee geweest door Amerika. De rockband treedt al sinds de jaren '60 op:

golden earring ANP

7. Andre Rieu

In 2009 was de Nederlandse violist Andre Rieu de bestverkopende klassieke artiest in Amerika. Zijn albums worden over de hele wereld verkocht en zijn tour in 2009 was een van de bestverkochte tours ter wereld. Alleen Madonna, Tina Turner en Britney verkochten dat jaar meer tickets.

8. Vincent van Gogh

Tijdens zijn eigen leven was de schilder Vincent van Gogh nog geen bekende Nederlander. Maar inmiddels is het een van de meest beroemde schilders ter wereld. Ieder jaar komen er bijna anderhalf miljoen bezoekers naar het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam. Hiervan komt zo’n 80 tot 90 procent van de mensen uit het buitenland.

9. Deal or No Deal

In het Nederlandse programma Deal or No Deal gingen kandidaten soms naar huis met enorme geldsommen. Het programma bedacht door - ja daar ist-ie weer - John de Mol werd een groot succes en is in meer dan 50 landen op televisie geweest. Zelfs prinses Meghan Markle deed ooit als koffermeisje mee aan het programma. De Nederlandse versie van het programma werd gepresenteerd door Beau van Erven Dorens.

Deal or No Deal ANP

10.Nederlandse dj’s

Over de hele wereld staat Nederland bekend als het land waar de beste dj’s vandaan komen. Van Martin Garrix tot Afrojack, Tiësto en Armin van Buuren: ze zijn razend populair. In 2017 was de Nederlandse dancemuziek goed voor een exportwaarde van 150 miljoen.

Anderen lazen ook: Waarom is het Bollywood-kanaal T-series zó populair? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren