golden globes

11 dingen die je moet weten over de Golden Globes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Vandaag worden voor de 76ste keer de Golden Globes uitgereikt in Hollywood. Het is de aftrap van het Amerikaanse filmprijzenseizoen… 11 dingen die je moet weten over deze awarduitreiking.

1. Allereerste uitreiking

De allereerste Golden Globes werden in 1944 uitgereikt. Paul Lukas won de prijs Beste drama-acteur (t/m 1950 Beste acteur) voor zijn rol in de film Watch on the Rhine. Jennifer Jones kreeg voor haar rol in The Song of Bernadette de prijs voor Beste drama-actrice.

2. Bijna best bekeken uitreiking ter wereld

De uitzending van de Golden Globe Awards wordt uitgezonden in 167 landen over de hele wereld. Het is daarmee de derde best bekeken prijsuitreiking. De Oscars en de Grammy Awards staan op plek 1 en 2.

3. Themalied werd gemaakt door..

Het themalied van de Golden Globe Awards, dat in 2012 debuteerde, werd geschreven door de Japanse muzikant en songwriter Yoshiki Hayashi. Ken je hem niet, of kun je hem even niet voor de geest halen? Beluister hem dan hieronder.

Yoshiki - Golden Globe Theme[Single]

4. Dit zijn de kanshebbers voor 2020

Dit zijn de belangrijkste nominaties in de categorie Films die dit jaar kans maken op een prijs.
- Beste drama: The Irishman, Marriage Story, 1917, Joker, The Two Popes
- Beste animatie: Frozen 2, Toy Story 4, How To Train Your Dragon: The Hidden World, Missing Link, The Lion King
- Beste acteur in een drama: Christian Bale - Ford vs Ferrari, Antonio Banderas - Pain and Glory, Adam Driver - Marriage Story, Joaquin Phoenix - Joker, Jonathan Pryce - The Two Popes
- Beste actrice in een drama: Cynthia Erivo - Harriet, Scarlett Johansson - Marriage Story, Saoirse Ronan - Little Women, Charlize Theron - Bombshell, Renée Zellweger - Judy
- Beste regisseur: Martin Scorsese - The Irishman, Quentin Tarantino - Once Upon a Time in Hollywood, Bong Joon Ho - Parasite, Sam Mendes - 1917, Todd Phillips - Joker

5. Geen uitreiking in 2008

In het jaar 2008 werd de prijzenceremonie geannuleerd. Vanwege bedreigingen van schrijvers die het evenement kozen als onderdeel van de lopende staking van Writers Guild of America, werd de 65e vervangen door een persconferentie van een uur om de winnaars aan te kondigen.

6. Waar, wanneer en hoe laat?

Traditiegetrouw wordt het awardseizoen afgetrapt op zondag 5 januari 2020. Dat is voor ons op maandag 6 januari om 02:00 uur 's nachts. De Golden Globes worden uitgereikt in het Beverly Hilton hotel uitgereikt, in Beverly Hills, Californië.

7. De meeste nominaties ooit

Actrice Meryl Streep heeft het record voor de meeste nominaties op haar naam staan, namelijk 32 ​​(gerekend vanaf de Golden Globe-nominaties voor 2020). John Williams is tweede met 26 nominaties.

8. De avond wordt gepresenteerd door...

Ricky Gervais keert dit jaar weer terug op het podium als presentator van de avond. Het wordt alweer de vijfde keer voor de acteur en comedian. In een verklaring laat Gervais weten: 'Ze hebben me wederom een aanbod gedaan dat ik niet kon weigeren. Maar dit is de allerlaatste keer dat ik dit doe, wat ervoor zou kunnen zorgen dat het een hele leuke avond wordt.'

9. Meeste nominaties zijn voor... Netflix

De streamingdienst Netflix sleepte in totaal de meeste nominaties binnen, namelijk zeventien! Ze zijn bijvoorbeeld genomineerd voor het laatste seizoen van The Crown. Ook de streamingdienst van Apple, Apple TV, heeft zijn eerste nominatie te pakken voor The Morning Show met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon.

The Crown Season 3 | Official Trailer | Netflix

10. Twee winnaars zijn al bekend

Op deze avond krijgen twee winnaars een speciale award overhandigd. Zo zal Ellen DeGeneres de Carol Burnett Award in ontvangst gaan neme. Deze award werd vorig jaar in het leven geroepen ter ere van een buitengewone geleverde prestatie aan de televisiewereld. Ook Tom Hanks gaat een award ontvangen tijdens de Golden Globes 2020. Hij zal de Cecil B. deMille Award mee naar huis nemen, de award voor een buitengewone bijdrage aan de filmindustrie. Die kan Hanks bij zijn acht gouden beeldjes zetten die hij al ooit eerder won.

11. Dresscode

In 2018 ging bijna iedereen - uit solidariteit voor de Time's Up-beweging - gekleed in het zwart. Was vorig lavendelblauw dé kleur van de Golden Globes, mede dankzij Lady Gaga die in een baljurk met enorme sleep aanwezig was, dit jaar is er geen specifieke dresscode. Wel worden jurken en pakken bezaaid met steentjes en pailletten verwacht!

lady gaga golden globes 2019

Anderen lazen ook: 'Watermeisje' gaat viral na uitreiking Golden Globe.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren