Katherine Langford speelt Hannah. Foto: Reuters

13 Reasons Why schrapt omstreden scène

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Opvallend nieuws over de populaire serie 13 Reasons Why. Netflix heeft de scène geschrapt waarin hoofdrolspeelster Hannah een eind aan haar leven maakt. Er was al lang veel ophef over.

13 Reasons Why  werd, vanaf de lancering in 2017, vooral onder jongeren enorm populair. De serie gaat over Hannah, een meisje dat na jarenlang gepest te zijn besluit zelfmoord te plegen. Op cassettebandjes legt ze haar verhaal uit. De reacties waren heel lovend, maar er was ook felle kritiek. Vooral over de gewelddadige scènes ontstond veel discussie. De drie minuten durende scène waarin Hannah zichzelf van het leven berooft werd gedetailleerd in beeld gebracht. Ook zit er ander heftig geweld in de serie. Veel mensen vinden het onverantwoord om jongeren aan zulke expliciete beelden bloot te stellen.

Meer zelfmoorden

In april kwam een Amerikaans onderzoek in het nieuws, waaruit bleek dat jongeren in Amerika direct na het uitkomen van de serie vaker suïcide zouden hebben gepleegd. Het aantal zelfmoorden tussen 10 en 17 jaar zou daar in 2017 met bijna dertig procent zijn gestegen. Hoewel een direct verband met de serie niet waterdicht is, reageerde Netflix door een waarschuwing voor het begin van elke aflevering te monteren. Maar ook in Nederland kwamen alarmerende berichten over het onderwerp naar buiten. In 2017 zag het CBS een verdubbeling van het aantal zelfmoorden onder Nederlandse jongeren. Problemen in de jeugdzorg zouden een mogelijke verklaring zijn. Maar ook 13 Reasons Why zou een trigger geweest kunnen zijn, zeiden deskundigen tegen het AD. Om dat verband echt aan te kunnen tonen, moet er meer onderzoek gedaan worden.

Scène is ingekort

Hoe dan ook bleef de internationale kritiek aanhouden. Reden genoeg voor streamingdienst Netflix om nu dan tóch de montagekamer in te duiken om de scène waar het allemaal om draait te schrappen. ‘Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen’, zegt de streamingdienst in een statement. De scène is in de nieuwe vorm ingekort. Alleen het moment vlak voor de zelfmoord wordt nog in beeld gebracht. Daarna gaat het beeld over naar de reactie van Hannah's ouders.

113.nl

Heb jij psychische problemen en/of wil je praten over zelfdoding? Kijk voor hulp en advies op 113.nl of bel 0900-0113.

Anderen lazen ook: 13 Reasons Why krijgt derde seizoen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren