13 Reasons Why

13x wist je dit al over 13 Reasons Why?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Vanaf vandaag is het derde seizoen van de Netflix-serie 13 Reasons Why te zien. Speciaal daarom: 13 dingen die je (misschien) nog niet wist over deze populaire serie.

De serie gaat over een meisje die na pesterijen op de middelbare school zelfmoord pleegt en heeft al heel wat stof doen opwaaien. Maar wacht even - dit artikel moet je niet lezen als je nog van plan bent om aan deze serie te beginnen. Er komen namelijk spoilers in voor. Je bent gewaarschuwd...

1. De Netflix-serie heeft veel kritiek gekregen

Er komen nogal wat heftige scènes in voor. Zo is duidelijk te zien hoe de hoofdrolspeelster, Hannah Baker, zelfmoord pleegt in het eerste seizoen. Ook is te zien hoe iemand wordt verkracht. Veel mensen vonden dit veel te heftig en wilden dat de serie offline ging.

2. Hannah’s zelfmoord scène is verwijderd

En dat is dus gedeeltelijk gebeurd: de scène waarin te zien is hoe Hannah zelfmoord pleegt, is na alle ophef weggehaald.

3. Selena Gomez is uitvoerend producent

De wereldberoemde zangeres is uitvoerend producent van de serie en was bijvoorbeeld ook betrokken bij het uitkiezen van de cast. Tijdens het filmen van de serie zijn ze allemaal zo goed bevriend met elkaar geraakt, dat ze zelfs matching tattoos hebben genomen!

4. Er waren puppy’s op set voor mentale steun

Sommige scènes waren zo moeilijk om te schieten, dat er puppy’s op de set waren zodat de cast ermee kon knuffelen. Dat bleek enorm te helpen: de kleine hondjes maakten het een stuk makkelijker voor de acteurs.

5. Er worden verschillende kleuren gebruikt om de tijd aan te geven

In de serie worden bepaalde momenten in warme, zachte kleuren afgebeeld om aan te geven dat iets in het verleden is - toen Hannah nog leefde. Scènes die zich afspelen na haar dood zijn in een koude, blauwere kleur. Ook kan je aan het litteken van hoofdpersoon Clay zien wanneer een scène zich afspeelt.

6. 13 Reasons Why is gebaseerd op een boek

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek 13 Reasons Why, door auteur Jay Asher. Hij was ook betrokken bij het maken van de serie.

7. Katherine Langford deed auditie via Skype

Katherine Langford, die Hannah Baker speelt in de serie, deed auditie via Skype. Ze had daardoor nog niemand leren kennen voordat ze begon met opnemen. Katherine komt uit Australië en kon daarom niet zo makkelijk naar Amerika om auditie te doen.

8. Selena Gomez zou eerst de hoofdrol spelen

Uiteindelijk heeft ze toch besloten om dit niet te doen, maar ze bleef wel actief achter de schermen. Ze wilde namelijk dat kijkers zich konden identificeren met Hannah en was bang dat dit moeilijker zou zijn als zij de hoofdrol zou spelen.

9. Chris Navarro moest leren autorijden voor zijn rol

Chris Navarro, die Tony speelt in de serie, kon nog niet autorijden toen hij werd gecast voor de rol. In de serie rijdt hij vaak in een iconische rode Ford Mustang en daarom was het belangrijk dat hij wel kon autorijden. Hij heeft dus vlak voor de opnames nog snel zijn rijbewijs gehaald. Go Tony!

10. Bijna alle acteurs waren ouder dan twintig tijdens het filmen

En dat is best gek, want in de serie spelen ze allemaal jongeren die een stuk jonger zijn. Ross Butler, die Zach speelt in de serie, was de oudste van allemaal. Hij was tijdens het filmen 26 jaar oud.

11. Het is in een echte middelbare school gefilmd

De serie werd in de zomer gefilmd, toen de school dicht was. Daarom konden ze de locatie gebruiken als set. Maar toen ze later ook in de herfst gingen filmen was de school natuurlijk weer open en konden ze die niet meer gebruiken. De oplossing? De school werd exact nagebouwd in een groot warenhuis. Wij zagen geen verschil...

12. De scène met de winterdans duurde meer zeven dagen om te schieten

Deze scène, uit de vijfde aflevering in het eerste seizoen, bleek bijzonder moeilijk om te filmen. De makers van de serie wilden shots uit allerlei verschillende hoeken waardoor het meer dan een week duurde voordat ze ein-de-lijk klaar waren. Wat een geduld.

13. In seizoen drie zijn twee belangrijke mensen weg

Zowel Hannah Baker als Bryce Walker keren niet terug in het derde seizoen. De makers vonden het niet meer belangrijk om de focus op Hannah Baker te leggen. En in teasers van het nieuwe seizoen is te zien dat Bryce Walker dood is - en dat daar blijkbaar iemand achter zit.

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kunt 24/7 anoniem bellen met 0900-0113 of chatten via www.113.nl.

Anderen lazen ook: Tweede seizoen 13 reasons why krijgt felle kritiek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren