Michael Jackson

5 x dit veranderde Michael Jackson aan de popmuziek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Het is vandaag tien jaar geleden dat The King of Pop overleed. Michael Jackson heeft na zijn dood nog voor flink wat ophef gezorgd, maar ook zijn nalatenschap blijft zegevieren. Wat heeft Michael Jackson precies betekend voor de muziekcultuur?

405 awards

Michael Jackson scoorde in zijn loopbaan de ene na de andere hit. De zanger had in totaal veertien nummer één-hits in de Billboard Top 100, de belangrijkste muzieklijst in Amerika. Geen één andere mannelijke solo-artiest heeft er meer dan hij. Dat de wereld Jacksons muziek waardeert, blijkt ook uit zijn gigantische prijzenkast. In totaal won-ie 405 erkende awards, waaronder vijftien Grammy’s. Niet gek dus dat hij bekendstaat als The King of Pop. Zijn muziek zette de toon voor nieuwe generaties popmuziek.

Michael Jackson

Moonwalk

Michael Jackson blonk niet alleen uit in de muziek. Ook zijn danschoreografieën waren van een andere planeet. Letterlijk. In 1985 zette hij de wereld op z’n kop toen hij tijdens een live-uitvoering van ‘Billie Jean’ de Moonwalk liet zien. Hij gleed soepel naar achteren, terwijl het leek alsof hij naar voren liep. Het is de bekendste move van Michael Jackson, die hij weliswaar niet zelf bedacht. De eerste beelden van de Moonwalk stammen al uit de jaren dertig. Al zien die er een stuk anders uit dan Jacksons versie.

Moonwalk - Michael Jackson - Billie Jean - The First Moonwalk King Of Pop

Videoclips worden films

Ook het fenomeen videoclip veranderde toen Michael Jackson zich ermee ging bemoeien. Zijn eerste toonaangevende muziekvideo's zijn afkomstig van het album 'Thriller’ uit 1982. Het had trouwens niet veel gescheeld of dat album was er nooit geweest. De muziekindustrie zat namelijk op dat moment in een crisis. Jackson wilde de plaat alleen maar uitbrengen als het beter zou verkopen dan zijn vorige. Daar twijfelde zijn management over. Zij berekenden dat het album ongeveer vier miljoen keer zou verkopen. The King of Pop bracht het album uiteindelijk toch uit en het werd met meer dan honderd miljoen kopieën het bestverkochte album aller tijden.

En dat had mede te maken met de bijzondere videoclips van ‘Thriller’, ‘Billie Jean’ en ‘Beat It’. Tot die tijd was een videoclip meestal niet meer dan een zanger die zijn liedje zingt. Michael Jackson veranderde dat. Hij maakte van clips een soort korte films, met ‘Thriller’ als hoogtepunt. De clip duurde bijna veertien minuten, terwijl het nummer zelf slechts zes minuten duurde.

Michael Jackson - Beat It (Official Video)

Vechten tegen racisme

Maar de videoclip van ‘Thriller’ had nog meer invloed. Het verbrak namelijk barrières voor zwarte muzikanten. MTV, destijds dé muziekzender, zond nooit videoclips van zwarte artiesten uit. Maar om ‘Thriller’ kon de zender niet heen. Heel de wereld sprak over de veertien minuten durende videoclip. De volledige versie van het nummer werd voor lange tijd zo’n twee keer per uur uitgezonden op MTV. ‘Thriller’ wordt tot op de dag van vandaag de beste videoclip aller tijden genoemd.

Michael Jackson - Thriller

Invloed op hedendaagse popmuziek

Michael Jackson heeft dus behoorlijk wat invloed gehad op de popmuziek zoals wij die kennen. Dat is ook de reden achter zijn bijnaam ‘The King of Pop’. Jackson beïnvloedde met zijn talent behoorlijk wat artiesten. Onder andere Beyoncé, Justin Bieber, Chris Brown, Kanye West, JAY Z, Bruno Mars, The Weeknd, Justin Timberlake, Madonna en Lady Gaga hebben ooit laten weten The King of Pop als een grote inspiratiebron te zien. Fans van Michael Jackson zien bijvoorbeeld veel overeenkomsten tussen de muziek van de Amerikaanse zanger en het nummer 'Can't Feel My Face' van The Weeknd.

The Weeknd - Can't Feel My Face

Anderen lazen ook: Grote fout ontdekt in docu Michael Jackson.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren