halloween weetjes

7 dingen die je nog niet wist over Halloween

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een spookhuis, pompoenen uithollen en een gigantische voorraad aan snoep. Niet zo vreemd dat Halloween door steeds meer mensen wordt gevierd in ons land. Kende jij deze zeven weetjes over het populaire griezelfeest al?

Laten we beginnen bij het begin. Halloween zou afstammen van het eeuwenoude Keltische festival Samhain, oftewel de viering van het einde van het oogstseizoen. In die tijd geloofden de Kelten dat op 31 oktober de grenzen tussen de werelden van de levenden en de doden vervaagden. De doden zouden zelfs weer tot leven komen om schade aan te richten in de wereld van de levenden. En hoe kon je nou het beste de doden afschrikken? Juistem, door kostuums en maskers te dragen! Halloween was geboren. Inmiddels is het een bekend feest en wordt het dus ook in ons land steeds populairder. Maarre, wist jij deze dingen al over dit griezelfeest?

1. Snoepfabriek

Je zou denken dat het griezelfeest bedacht is door een snoepfabriek. Mis! Het feest bestaat namelijk al zo’n zesduizend jaar en zou in Ierland ontstaan zijn rond 4000 voor Christus. 

2. Kassa

Op Kerstmis na is het griezelfeest het meest commerciële feest in de VS. In totaal geven Amerikanen zo’n 6,9 miljard dollar (!) per jaar uit aan Halloween. Het meeste gaat - natuurlijk - op aan snoep. Een opvallend groot deel wordt uitgegeven aan Halloween-kostuums voor huisdieren. Ter vergelijking. Nederlanders gaven vorig jaar aan kerst zo'n 4,7 miljard euro uit.

3. Heksen

Wil jij weleens een heks zien? Volgens een legende moet je dan je kleding binnenstebuiten aantrekken en zo veel mogelijk achterstevoren lopen. Dan zou je rond middernacht een heks zien.

4. Gigantische pompoen

De zwaarste pompoen ter wereld woog bijna 1050 kilo en komt uit een Zwitserse tuin. Dat is bijna net zo zwaar als een kleine auto, een Volkswagen Up weegt bijvoorbeeld 840 kilo.

5. Houd je aan de regels

Trick-or-treating is alleen voor kinderen. In sommige Amerikaanse steden is het zelfs verboden om als 12-plusser langs de deuren te gaan.Tieners die vals spelen kunnen op sommige plekken zelfs een boete van tot wel duizend dollar krijgen. Gelukkig zijn ze in Nederland een stuk minder streng.

6. Help, een spin! 

Zie je een spin met Halloween? Dan hoef je helemaal niet bang te zijn, het zou namelijk de geest zijn van een overleden naaste die jou een beetje in de gaten houdt.

7. Verkeerd geschreven

Grote kans dat je Halloween (waarschijnlijk) altijd verkeerd geschreven hebt. En ja, wij deden het hier op de redactie ook verkeerd. De juiste spelling van Halloween is namelijk Hallowe’en.

Anderen lazen ook: Halloween: zo oefen je vast je make-up.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren