k-pop

Achter de schermen bij K-pop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Koreaanse pop is ongekend populair. Kinderen en jongeren over de hele wereld dromen van een leven als K-popster. Maar zo vrolijk als de muziek klinkt, zo somber gaat het er achter de schermen aan toe. Een paar vragen over de wereld van K-pop.

Door de Olympische Winterspelen in Pyeongchang raakte K-pop ineens bekend bij het grote publiek. Tijdens de openingsceremonie schalde de popmuziek door de boxen van het stadion en ook op de slotceremonie stonden verschillende K-popsterren op het podium. Een paar vragen over deze ongekende populaire popgroepsterren.

Wanneer was de eerste kennismaking met K-pop?

Het optreden in Korea tijdens de Spelen was niet de eerste keer kennismaking van de wereld met K-pop. Want wie kent het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse Psy uit 2012 niet? Dit was de eerste video ooit die meer dan de miljard views op YouTube kreeg, en het was het eerst wereldwijde succes van een K-popnummer. De toon was gezet. Desondanks maakt K-pop pas echt hun opmars een paar jaar later, in 2017. Vooral popgroepen zoals BTS en EXO groeien sindsdien aan populariteit. Zo heeft YouTube-kanaal Bangtantv 23,5 miljoen volgers, wordt een video op datzelfde kanaal gemiddeld minimaal een miljoen keer bekeken en groeit het aantal fans wereldwijd nog altijd.

De populaire popgroepen scoren hit na hit met hun strakke dansmoves en opgewekte liedjes. Achter deze vrolijke en geoliede machines gaan wurgcontracten, jarenlange trainingen en zelfs plastische chirurgie schuil: een K-popster word je namelijk niet zomaar. De drie grootste agentschappen S.M. Entertainment, YG Entertainment en JYP Entertainment, ookwel de big three genoemd, zijn altijd op zoek naar nieuw talent en houden wekelijks zo’n honderd audities waar ze vooral 12- tot 15-jarigen uit kiezen om mee te werken. De reden? Het duurt jaren voordat iemand is 'omgetoverd' tot een K-popster.

Wat moet je doen om een K-popster te worden?

En word je dan als jonge tiener uitgekozen op zo'n auditie, dan begint het zware werk pas echt. Een intensief trainingsprogramma met dans- en zanglessen en soms wel werkdagen van 16 uur zijn geen uitzonderingen. En naast de danspasjes tot perfectie onder de knie krijgen moeten K-popsterren ook beschikken over de juiste looks: ze moeten slank zijn en een Westerse look hebben. Iets waarvoor de meesten tot het uiterste gaan. Van extreme diëten zoals one-food-dieet waarbij maar één soort voedsel gegeten mag worden tot het bekertjesdieet dat door leden van Nine Muses gevolgd wordt. Zij mogen alleen eten wat in een papieren bekertje past. Met alleen een slank figuur ben je er nog niet. Als K-popster moet je namelijk voldoen aan alle schoonheidsidealen. Om een zo Westers mogelijk uiterlijk te krijgen ondergaan veel K-popsterren dan ook een neuscorrectie, ooglift of borstvergroting.

Is een trainingsprogramma's of contract garantie voor succes?

Een plek in het felbegeerde maar zware trainingsprogramma is trouwens geen garantie om door te breken in de wereld van K-pop. Alleen de allerbesten van de allerbesten krijgen de kans om te debuteren. En ook dan ben je er nog niet. Want levert jouw K-popgroep niet direct genoeg op, dan wordt-ie vervangen door een andere.

Extreem hard werken en maar zo weinig kans van slagen. Reden genoeg om te stoppen zou je denken, maar nee. Buiten het feit dat veel jongeren niets liever willen dan leven als een superster, zitten ze ook vast aan contracten die soms nog wel tien jaar lopen. Slechts een enkele K-popster durft het op te nemen tegen de big three en sleepte zijn agentschap voor de rechter. Zo klaagde Han Geng van Super Junior in 2009 S.M. Entertainment aan. Het agentschap had hem namelijk verboden om op ziekteverlof te gaan terwijl hij nierproblemen had. En met succes: de rechter gaf de eiser, Han Geng, gelijk.

In datzelfde jaar klaagden ex-leden van TVXQ datzelfde agentschap aan vanwege een ongelijke winstverdeling. Na een jarenlang conflict ging de groep uit elkaar en verliet het S.M. Entertainment.

Leuk die nieuwe regels, maar hoe effectief zijn ze?

Door deze rechtszaken werden in 2017 in Zuid-Korea nieuwe regels opgesteld. Zo is de maximale duur van een contract bijgesteld van tien naar ‘slechts’ zeven jaar. Een andere nieuwe regel is dat alle bandleden voldoende rust en slaap moeten krijgen, uitzonderingen zoals een tournee daargelaten. Het aantal werkuren voor jongeren onder de 15 jaar mag - dankzij de nieuwe regelgeving - niet meer dan 35 uur per week zijn. En jongeren tussen de 15 en 18 jaar mogen niet meer dan 40 uur per week werken. Ook is het voortaan verboden om minderjarigen in sexy outfits het podium op te sturen.

Nog steeds moeten K-popsterren hard werken en leiden ze een zwaar leven met de nodige downs. Een contract voortijdig beëindigen levert bijvoorbeeld een flinke boete op. Al die moeilijke contracten en strenge regels gaan de sterren niet in de koude kleren zitten, zo blijkt. Het ene tragische nieuws na het andere uit de K-popwereld komt naar buiten. De 27-jarige Kim Jong-hyun, van popgroep SHINee, pleegde eind 2017 zelfmoord. Uit een brief die gevonden werd, werd duidelijk dat hij leed aan een ernstige depressie. Zijn depressieve gedachten werden van tafel geveegd als een ‘stem in zijn hoofd’, waardoor hij niet de hulp van zijn management kreeg die hij nodig had. Op zijn begrafenis waren meer dan 10.000 fans aanwezig om hun medeleven te tonen.

Ook K-popster Sulli maakte in oktober dit jaar een eind aan haar leven. De 25-jarige superster werd online gepest omdat ze geen beha droeg en open was over haar relaties. Vooral dat laatste is erg ongebruikelijk in de K-popcultuur. De 28-jarige K-popzangeres Goo Hara beroofde zichzelf in november 2019 van het leven. Zij werd zondag 24 november dood gevonden in haar appartement. Wat er met haar is gebeurd is nog onduidelijk.

Anderen lazen ook: K-pop is enorm populair, hoe komt dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren