Illustratie: Flos Vingerhoets

Arjen Lubach: profiel van een multi-talent

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Gevaarlijke troep van Chinese webshops, misstanden bij de Belastingdienst en irritante bladblazers. Ruim 1,4 miljoen kijkers zagen dat afgelopen weekend allemaal voorbij komen in Zondag met Lubach. Een kijkcijferrecord voor het satirische programma. Hoog tijd om eens beter kennis te maken met de man achter dit succes. 

Arjen Lubach groeide op in het Groningse Lutjegast. Als kind voelde hij zich daar lang een buitenstaander. Omdat hij geen Gronings sprak werd hij gepest. Samen met zijn broers werd hij door zijn ouders christelijk opgevoed. Maar toen zijn moeder op zijn twaalfde overleed, begon hij aan het geloof te twijfelen. Na de middelbare schooltijd ging Lubach Spaans studeren, maar dat hield hij gauw voor gezien. Na een korte carrière als taxichauffeur begon hij aan de studies Filosofie en Zweeds, maar ook die maakte hij niet af. 

Multi-talent

Tijdens zijn studietijd ontmoette Lubach Janine Abbring met wie hij in 2001 de hit Jelle scoorde (een parodie op een nummer Stan van rapper Eminem). Daarna stortte Lubach zich op verschillende projecten. Hij kreeg onder andere een radioprogramma op 3FM en sloot zich aan bij het theatergezelschap Op Sterk Water. In de jaren daarna werkte hij als tekstschrijver voor verschillende tv-programma’s en schreef hij zijn eerste boek Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend. Inmiddels heeft hij vier romans en verschillende filmscenario’s op zijn cv staan. Ook op muzikaal gebied bleef Lubach actief. Hij is onderdeel van het danceduo The Galaxy en bracht afgelopen zomer Beter in Bed en Woke uit. 

De tekst gaat verder onder de video.

LU BACH - Woke

Farao der Nederlanden

In Zondag met Lubach neemt Lubach sinds 2014 elke aflevering de actualiteit door. Dat blijft vaak niet onopgemerkt. De eerste spraakmakende actie is die waarin hij zichzelf uitriep tot Farao der Nederlanden. Hij protesteerde daarmee tegen het koningshuis, omdat hij het vreemd vindt dat je koning kunt worden alleen maar omdat je moeder koningin is. Ondanks de ruim 65.000 opgehaalde handtekeningen om hem tot farao te kronen, werd het initiatief niet behandeld door de Tweede Kamer. Daarna volgden onder andere de Kamergotchi-app waarin je Tweede Kamerleden kon verzorgen en de Netherlands Second-video voor Trump die viral ging.

De tekst gaat verder onder de video.

The Netherlands welcomes Trump in his own words

Dit seizoen heeft hij vooral succes met de shirts met 'Ik ben geen toprioriteit’. Met het ontwerp inclusief spelfout wil hij aandacht vragen voor het lerarentekort. Het werd na de uitzending massaal gedownload. Zelf blijft Lubach bescheiden onder zijn succes. Hij benadrukt maar wat vaak dat het niet alleen zijn verdienste is, maar die van de hele redactie. 

Wist je dat…

… Lubach in 2012 de quiz De Slimste Mens heeft gewonnen?
Zondag met Lubach in 2017 de Gouden Televizierring kreeg? 
… hij het programma Moltalk heeft bedacht en gepresenteerd?

Anderen lazen ook: Ellen DeGeneres: profiel van een tv-pionier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren