Bas en zijn zusje laura

Bas (12) haalde 44.000 euro op voor Diabetesfonds

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Bas (12) uit Veendam raade zaterdag met de trein door het land. Hij ging langs alle zestien NS-stations waar een piano staat en speelde overal een liedje. Dat deed hij om het record te verbreken en om geld op te halen voor het Diabetesfonds. Hij zamelde ruim 44.000 euro in. En de teller loopt nog!

Om zes uur ‘s ochtends begon Bas met zijn eerste nummer in Maastricht. Om twaalf uur was hij in Groningen om daar zijn laatste nummer te spelen. 'Het leukste moment was Zwolle. Daar was heel veel familie, waaronder mijn zusje Laura, mijn moeder en mijn opa en oma. Dat was een grote verrassing, want dat hadden ze niet verteld!', zegt Bas.

Maar één liedje

'Vanaf Amsterdam kwamen er steeds meer mensen kijken omdat ze mij op de radio hadden gehoord of op internet hadden gezien. In Zwolle stonden wel 150 mensen en in Groningen ook wel honderd. Het enige dat een beetje jammer was, was dat de piano in Enschede het niet zo goed deed. Daardoor kon ik daar maar één liedje spelen.'

Hoger streefbedrag en record

Bas was van plan om vijfhonderd euro in te zamelen, maar haalde meer dan 44.000 euro op. Tijdens het spelen stond er een bordje op de piano met een linkje naar zijn actiepagina, waar mensen geld kunnen geven. Voor de dag begon had hij al vijfduizend euro ingezameld. Bas haalde niet alleen veel geld op, maar verbrak ook het record van negentien uur en vijftien minuten. Hij deed het in achttien uur en tien minuten.

Voor zusje

Deze actie deed Bas voor zijn zusje Laura (11), want zij heeft diabetes type 1. ‘Haar lichaam kan suiker niet verwerken omdat ze niet genoeg insuline heeft. Daar moet ze veel rekening mee houden, want bij elke maaltijd moet ze meten hoe hoog haar bloedsuikerspiegel is. Als dat te hoog is moet ze zichzelf spuiten met insuline’, vertelt hij. Voor meer onderzoek naar de ziekte wilde hij iets doen en dus besloot hij een inzamelingsactie te houden. ‘Hopelijk breng ik de genezing zo een stapje dichterbij.’

Liselotte Schüren 1545560049

Guus van de Wetering 1545559872

Anderen lazen ook: Jesse (14) haal mobieltjes op voor het goede doel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren