Rapper Racks

Britse rapper mag bepaalde woorden niet meer gebruiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Drie jaar cel en een verbod op rappen van bepaalde woorden, dat is de straf die de Britse rapper Rico Racks (20) van de rechtbank kreeg opgelegd. Het woordenverbod geldt voor vijf jaar.

Rico Racks, die in het gewone leven Ervine Kimpalu heet, is een drill rapper uit Londen. De foto boven dit artikel is een screenshot uit zijn videoclip Sinning and Winning.

Drill rap is een vorm van ;trap rap waarin vaak gewelddadige teksten gebruikt worden. Het fenomeen komt uit Chicago, waaide over naar Londen en groeide daar uit tot een populair genre met miljoenen views op YouTube en uitverkochte shows. 'Drill' is straattaal en kan van alles betekenen: van automatische wapens gebruiken (to drill someone) tot rappen om je rivalen uit te dagen.

Celstraf

Van de rechter kreeg Rico Racks deze week drie jaar celstraf voor drugshandel. Volgens de Britse krant The Guardian vond de politie voor duizenden euro's cashgeld en drugs op adressen die naar Rico Racks leidden.

Verbod

Ook mag de rapper de woorden bandoe (straattaal voor een huis waar je drugs kunt krijgen), trapping (dealen), connect (contactpersoon voor drugs) en whipping (straattaal voor autorijden) niet meer in zijn raps gebruiken. Eerder kreeg de Londense drill-groep 1011 een vergelijkbaar woordenverbod. Rapduo Skengdo and AM kreeg voorwaardelijke gevangenisstraf voor het live laten horen van een bepaalde track die zou aanzetten tot geweld.

Kritisch

Index on Censorship, een organisatie die opkomt voor het recht op vrijheid van meningsuiting, is kritisch over een woordenverbod. Volgens de organisatie is het niet de manier om met 'smakeloze of verontrustende' ideeën of meningen om te gaan. Bovendien zou het voorbij gaan aan kwesties die ervoor zorgen dat dit 'soort muziek' wordt gemaakt.

De Brits jongens Terell Doyley (21) en Joshua Malinga (21) die het drill rapduo Skengdo and AM vormen, zeiden over hun veroordeling in The Guardian: 'Er is geen bewijs dat censuur misdaad voorkomt.'

Anderen lazen ook: Jongeren opgepakt tijdens video-clipopnames.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren