7 dingen die je nog niet wist over Wie is de Mol?

De 7 geheimen achter Wie is de Mol?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? begint vanavond weer. De avontuurlijke afvalrace, waarbij tien kandidaten zoeken naar de verrader in hun midden, heeft een grote schare fans. Maar hoe gaat het er eigenlijk achter de schermen aan toe? We ontrafelen 7 geheimen.

1. Het maken duurt meer dan een jaar

De opnames van Wie is de Mol? duren zo’n drie weken. Maar ver daarvoor wordt er al aan het programma gewerkt. Al tijdens het draaien wordt de locatie voor het volgende seizoen bepaald. De makers gaan er vervolgens locaties ‘spotten’ en spellen bedenken. Daarna worden de kandidaten uitgenodigd. In mei of juni vinden de opnames plaats. En dan wordt er nog maanden gemonteerd.

2. De makers kiezen de Mol

Het is het grote voordeel van Mol-zijn: je hoeft nooit naar huis. Veel deelnemers geven daarom vooraf aan die rol wel te willen vertolken. De keuze voor de Mol wordt ruim van te voren gemaakt zodat diegene kan worden ‘ingewerkt’. Daarbij wordt expres niet gelet op leeftijd of geslacht: er is geen enkel patroon. Alleen in 2009 werd de Mol pas tijdens de opnames gekozen door een commissie van ‘oud-Mollen’.

3. Buiten de opnames door geen contact

Presentator Rik van de Westelaken ziet de kandidaten alleen tijdens de opdrachten, vertelde oud-prestentator Art Rooijakkers. Ze slapen ook in andere hotels dan de crew. Pas als de drie finalisten zijn overgebleven, gaat de presentator weleens een praatje met hen maken. Alleen de avond voor de grote finale slaapt iedereen wel onder hetzelfde dak.

Rik van de Westelaken
Presentator Rik van de Westelaken deed zelf mee als kandidaat en won: hij versloeg in de finale actrice Marlijn Weerdenburg. Margriet van der Linden bleek de mol. Hij nam het stokje over van Art Rooijakkers die van 2012-2018 het programma presenteerde.

4. De cameraploeg heeft een eigen poule

Niet alle cameramensen weten tijdens de opnames wie de Mol is, dus ook zij sluiten weddenschappen af. Wel met een groot voordeel: doordat ze er met hun neus bovenop staan, weten ze vaak al na een paar afleveringen hoe de vork in de steel zit Ook oud-presentator Pieter-Jan Hagens heeft één seizoen niet geweten wie de Mol was.

5. De hints worden pas achteraf bedacht

Niet alleen in het spel zelf, ook in de montage worden er nog hints toegevoegd. In 2016 moest de regisseur door het stof nadat er een te sterke hint was gegeven naar Klaas van Kruistum als Mol. Met letters uit de tweede aflevering kon zijn naam gevormd worden. ‘Zo’n hint doen we nooit meer’, beloofde de regisseur toen plechtig.

6. Alles rondom het programma moet zo geheim mogelijk blijven

De locatie, de kandidaten en uiteraard de Mol: alles moet zo lang mogelijk mysterieus blijven. Alleen in 2012 ging het mis. De hele kandidatengroep én kersverse presentator Art Rooijakkers, die het jaar ervoor nog meedeed als kandidaat, werden bij vertrek op Schiphol gespot toen ze naar IJsland vlogen.

7. De deelnemers mogen hun ervaringen maar met één persoon delenn

Iedereen die meedoet aan Wie is de Mol? - van deelnemer tot crewlid - kiest vooraf één vertrouwenspersoon aan wie ze mogen vertellen over het programma. Ook de Mol mag zijn geheim maar met één persoon delen. Wie het toch verklapt krijgt een fikse boete van 250.000 euro.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dit zijn ze: alle deelnemers Wie is de Mol? 2020.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren