Jules Deelder

Dichter en schrijver Jules Deelder (75) overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Altijd in een strak maatpak en met een opvallende bril. Niet voor niks was Jules Deelder in 2010 'best geklede man van het jaar'. Vandaag kwam het bericht dat de 'nachtburgemeester van Rotterdam' op 75-jarige leeftijd is overleden. Wie was deze dichter, performer en levenskunstenaar?

1. Wie was Jules Deelder?

Jules Deelder werd geboren in Rotterdam in 1944 als zoon van een handelaar in vleeswaren. Hij was 11 jaar toen hij zijn eerste gedicht schreef. Thuis dachten ze dat zijn ambitie om gedichten te schrijven wel over zou waaien, maar dat gebeurde niet.

Als Deelder in 1966 wordt uitgenodigd voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam, is dat het begin van zijn bestaan als schrijver. Deelders eerste bundel gedichten verschijnt drie jaar later. Daarna gaat hij ook korte verhalen schrijven. Er komen tientallen boeken van hem uit.

2. Waarover schreef hij?

Thema's die regelmatig in Deelders werk terugkeren zijn de Tweede Wereldoorlog (hij werd tijdens de oorlog in het gebombardeerde Rotterdam geboren), jazz-muziek en drugs. Deelder had ook een grote liefde voor sport. Hij was zijn hele leven een groot fan van Sparta en maakte ook gedichten over de Rotterdamse voetbalclub. In 1980 schreef hij een biografie over de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren

Deelders gedichten zijn vaak rauw, grappig of absurdistisch. Dit gedicht komt uit de bundel Dag en nacht geopend (1970). 

We liepen.
We liepen door.
We liepen door de Lijnbaan.
 
We waren.
We waren stoned.
We waren zo stoned als een aap.

3. Wat deed Jules Deelder nog meer?

Deelder was behalve dichter en schrijver ook performer. Hij trad op in het theater, maakte muziek met andere artiesten, bracht cd's uit en verscheen regelmatig op televisie. Deelder noemde zichzelf het liefst 'aucteur', een auteur die niet alleen gelezen, maar ook gezien en gehoord moet worden.

Met zijn opvallende uiterlijk - zwart pak, achterover gekamd haar en mini-sikje -  en Rotterdamse accent en woordkeus, speelde Deelder sinds de jaren '70 een belangrijke rol in het nachtleven van Rotterdam. Hij was de eerste die daarom de onofficiële titel 'nachtburgemeester' kreeg.

Deelder was ook te zien in een wasmiddelreclame: 

Robijn doet de was bij Jules Deelder

Anderen lazen ook: Zo kun je poëzie wél gaan waarderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren