ellen degeneres profiel

Ellen DeGeneres: profiel van een tv-pionier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Deze week hoorde talkshow-host Ellen DeGeneres dat ze de Golden Globe-oeuvreprijs krijgt voor haar bijdrage aan de Amerikaanse tv. Terecht, want ze is veel meer dan alleen een gezicht op een scherm.

De Ellen DeGeneres Show is al tijden één van de best bekeken programma’s in de VS. De show won net zoveel Emmy’s als het aantal jaren dat DeGeneres (of gewoon ‘Ellen’) telt. Volgens de mensen achter de award is ze ‘een pionier die al bijna 25 jaar met charme en scherpe humor haar publiek weet te boeien’.

Stofzuigers

Tijdens haar jeugd in een suburb in Louisiana is er nog weinig glamour te bekennen. DeGeneres groeit op in een gemiddeld gezin. Ze droomt ervan om dierenarts te worden, maar gelooft niet dat ze slim genoeg is. Waar ze wel in uitblinkt, is het aan het lachen maken van haar soms depressieve moeder. Ze begint een studie communicatie, maar na het eerste semester houdt ze het voor gezien. Ze gaat in de bediening werken en stofzuigers verkopen. Totdat ze een praatje moet houden op een evenement. DeGeneres is zenuwachtig, maar gebruikt haar humor. Een schot in de roos. Als 23-jarige begint ze als stand-upcomedian. Haar populariteit groeit en ze wordt een graag geziene gast bij grote shows zoals die van David Letterman en Jay Leno.

Kast

DeGeneres krijgt rollen in sitcoms die vaak floppen. Maar True Friends of Mine wordt een hit. Ze speelt zo’n grote rol dat de serie omgedoopt wordt tot Ellen. Ondertussen loopt ze met een groot geheim: ze is homoseksueel. In die tijd niet iets waar je in de VS makkelijk voor uitkomt. Ze hint er wel naar in haar show, door uit een kast te lopen en te zeggen: ‘Sorry, ik zat in de kast.’ In 1997 komt het hoge woord eruit op de bank bij Oprah. Vlak daarna komt ook haar personage daarvoor uit, waarmee ze tv-geschiedenis schrijft. Maar meteen kelderen de kijkcijfers en haar show wordt geschrapt. Daarna heeft DeGeneres enorme moeite om aan de bak te komen. Toch krijgt ze in 2003 haar eigen talkshow en dat wordt een groot succes. Ze interviewt uiteenlopende mensen: van youtubers tot Barack Obama. Altijd met humor. Haar bekendheid gebruikt ze om op te komen voor groepen als LHBTI+’ers, dieren en vrouwelijke voetballers.

Bekijk hieronder de historische coming-out in de sitcom Ellen. De tekst gaat verder onder de video.

Ellen - Susan, I'm gay.

Bush

Als ze tijdens een American Football-wedstrijd zit te geinen met de conservatieve George W. Bush is de commotie in de VS alom. Die pareert ze op z’n Ellens. Van alle zeurtweets toont ze er geen. Eén tweet haalt haar uitzending wél: ‘Ellen en Bush samen zien maakt dat ik weer geloof in Amerika.’ Het zegt alles over DeGeneres, die staat voor dat het oké is om jezelf te zijn. En dat het ook oké is dat we allemaal anders zijn.

Wist je dat?

... DeGeneres de stem van de vergeetachtige Dory uit Finding Nemo insprak?
... ze al jaren gelukkig getrouwd is met actrice Portia de Rossi?
... ze in 2014 een selfie maakte met een bulk celebs op het Oscar-gala, die alle records verpulverde en zelfs Twitter even platlegde?

Ellen DeGeneres 1573822824

Anderen lazen ook: Mohamed Ihattaren: profiel van een voetbaltalent.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren