Floortje en de Ambassadeurs

Floortje zoekt uit: wat doen ambassadeurs eigenlijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Al jaren reist Floortje Dessing de wereld over. Na 3 Op Reis en Floortje naar het einde van de wereld, pakt de presentatrice opnieuw haar koffers. Dit keer gaat ze op bezoek bij Nederlandse ambassadeurs.

In de vierdelige serie Floortje en de Ambassadeurs gaat de wereldreiziger op bezoek bij ambassadeurs die in Rusland, Iran en Myanmar werken. ‘Je hoort en leest er steeds vaker over, bijvoorbeeld dat ze op het matje worden geroepen’, zegt Floortje. De presentatrice doelt daarmee op de ambassadeur in Rusland die twee maanden geleden verantwoording moest afleggen, nadat Nederland in april van dit jaar vier spionnen uit dat land had opgepakt in Den Haag.

Niet saai

Door haar werk komt Floortje geregeld op ambassades voor een visum of als ze een risicovolle reis maakt. ‘Maar verder had ik geen idee wat de ambassadeurs doen. Ik dacht dat ze vooral ceremoniële taken hadden, zoals naar allerlei openingen gaan en de koning ontvangen als-ie dat land bezoekt. Maar het is veel politieker dan dat. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het absoluut niet’, zegt ze. ‘Ambassadeurs vertegenwoordigen Nederland en dragen dus ons beleid uit. En dat is heel breed. Het gaat over de MH17-ramp in Rusland tot de vervolging van Rohingya’s in Myanmar.’

Privéleven

Voor het laatste bezoek van de serie bleef Floortje in Nederland. ‘Ambassadeurs werken steeds voor een bepaalde tijd in het buitenland, maar moeten na acht of tien jaar een periode naar Nederland komen om feeling te blijven houden. Eén van de mensen die we bezochten, heeft al 28 jaar een relatie met een andere ambassadeur. De laatste tijd werken ze toevallig allebei in Nederland, maar in principe zitten ze ieder in een ander land.’ Ook bij de andere drie komt het privéleven aan bod. ‘Zo heeft de ambassadeur van Rusland twee volwassen kinderen die ze door haar werk niet zo vaak ziet. Dat is wel een groot offer.’

Floortje en de Ambassadeurs, vanaf 22 november, elke donderdag om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Anderen lazen ook: Hoe overleef je in de buitenwijk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren