Freek Vonk: Het Wilde Leven van Freek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Holy moly! Het was een memorabele week voor Freek Vonk. Hij werd benoemd tot bijzonder hoogleraar, stond stil bij zijn drie jaar oude haaienbeet en maakte bekend dat de kaartverkoop voor zijn theatershow zo goed loopt dat hij het aantal shows bijna verdubbelt. Hoe werd deze cameragenieke bioloog zo bekend?

Freek Vonk wordt in 1983 geboren in Dordrecht. Kleine Freek is gek op dieren. Hij vangt kikkers en vissen, is vaak op de kinderboerderij of in de dierentuin. Van zijn moeder mag hij wel gekko’s houden, geen slangen. Zéker geen giftige. Pech voor mams, want al snel heeft hij tientallen slangen op zijn kamer. Op zijn zeventiende komt daar de eerste gifslang bij. Dat Vonk biologie gaat studeren is geen verrassing. Als student bedenkt hij al plannen om zijn onderzoek naar slangengif bij een groot publiek bekend te maken. Hij ziet het als zijn plicht als wetenschapper. Hij wil laten zien dat gif niet alleen dodelijk kan zijn, maar ook levensreddend. Na zijn studie krijgt hij een talentenbeurs om te promoveren.

Haaienbeet

Al tijdens zijn studie verschijnt Vonk regelmatig in de media. Hij schuift aan bij De Wereld Draait Door en schrijft columns voor onder andere KIJK. Sinds 2012 maakt hij tv-programma’s voor kinderen, waarin hij samen met geluidsman ‘Bange Bassie’ en cameraman ‘Lange Ivo’ de hele wereld over reist, op zoek naar bijzondere dieren. Vonk staat bekend om zijn enthousiasme en deinst zelfs voor de gevaarlijkste dieren niet terug. Dat gáát natuurlijk een keer mis. In 2017 duikt hij tussen de Caribische rifhaaien bij de Bahama’s. Vriendelijke vissen, maar toch neemt er eentje een hap uit Vonks rechterarm. In een operatie van bijna vier uur krijgt de tv-bioloog meer dan honderd hechtingen in zijn bovenarm. Drie jaar later heeft hij nog steeds geen gevoel in de huid rondom de littekens.

Professor Freek Vonk

Vonk is een druk baasje. Hij maakt tv-programma’s, werkt als onderzoeker bij Naturalis, geeft een eigen tijdschrift uit en reist door het land met zijn live show. Sinds zaterdag is hij ook nog eens bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij gaat onderzoeken hoe natuurlijke gifstoffen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen, iets waar hij zich al langer in verdiept. Als hij niet aan het werk of op reis is, is hij thuis in Den Haag. Bij zijn grote liefde: witkeelvaraan Johan.

Wist je dat…

  • er één dier is waar zelfs Vonk de kriebels van krijgt? Dat is de giftige reuzenduizendpoot.
  • Vonk zelf het liefst een luiaard zou zijn? Een dier dat totaal niet op hem lijkt, aangezien hij ADHD heeft. Maar daar is hij blij mee. Het maakt hem creatief en enthousiast, vindt hij.
  • hij graag vroeg naar bed gaat? Tussen acht en negen kruipt hij al onder de wol.

Anderen lazen ook: Dierenfreak Robert (13) is de Australische Freek Vonk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren