prinses amalia

Hoera, Amalia jarig! Wist jij dit al over de prinses?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Hoera, prinses Amalia is vandaag jarig! Het oudste kind van koning Willem-Alexander en koningin Máxima blaast zestien kaarsjes uit. Wist jij deze zeven dingen al over de prinses?

1. Volledige naam

We kennen de prinses als Amalia. Maar haar volledige naam is Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

2. Troonsopvolging

Prinses Amalia is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolging. Haar formele titel is Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.

3. Peetouders

De prinses heeft nogal wat peetvaders en peetmoeders, namelijk de Zweedse kroonprinses Victoria, Samantha van Welderen (een jeugdvriendin van Máxima), barones Rengers-Deane, prins Constantijn, Martin Zorreguieta, Herman Tjeenk Willink (toenmalig vicepresident van de Raad van State) en Marc ter Haar (een vriend van koning Willem-Alexander).

amalia gedoopt
Willem-Alexander en Maxima met prinses Amalia in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag tijdens de doopplechtigheid.

4.'Hoeveel jaar ga jij het doen?'

Dat zei Amalia in 2012 tegen haar vader, toen ze hoorde dat haar oma, Beatrix als koningin ging aftreden.

5. Troonsbestijging

Wist je dat Amalia haar eerste grote openbare verplichting - en ook die van haar zussen - de abdicatie van hun grootmoeder en de troonsbestijging van hun vader was?

6. Goed vriendjes met...

Prinses Amalia is goed bevriend met Christian Valdemar Henri John, Prins van Denemarken. Ook de ouders van Amalia en Christian kunnen het goed met elkaar vinden, waardoor ze regelmatig met zijn allen afspreken. Tenminste, voor zover hun schoolroosters en drukke agenda's dat toelaten.

7. Speciaal concert

Ter gelegenheid van haar elfde verjaardag verzorgde de Marinierskapel der Koninklijke Marine een concert voor haar. Het concert werd gehouden in de Gotische Zaal van de Raad van State, in Den Haag.

amalia concert 11 jaar

Anderen lazen ook: Prinses Elisabeth van België wordt 18, wie is zij?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren