IFFR Young Selector Ilse Zijlmans

IFFR start vandaag: ‘Een goede film shockeert’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Pak je popcorn maar! Vandaag start het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Twaalf dagen lang zijn er honderden films te zien in de havenstad. Maar hoe kies je de leukste films? IFFR Young Selector Ilse Zijlmans (17) geeft tips.

‘Twee jaar geleden zag ik mijn eerste filmhuisfilm: Wij, een Vlaamse film over rebellerende jongeren. Ik zat een half uur later nog te shaken: wát heb ik net gezien? Die impact die het op me had, vond ik heel tof’, vertelt Ilse. Ze is een van de vier IFFR Young Selectors: jonge ambassadeurs die hun eigen jongerenevenementen rondom het IFFR organiseren. ‘Een goede film heeft volgens mij een goed verhaal dat je kan verbazen en mooi beeld. Het moet shockeren. Dat je aan het einde denkt: wat heb ik nu gezien? Of je er nou boos of verdrietig of blij van wordt, maakt niet uit. Als die impact maar sterk is.’

IFFR Young Selectors

‘Als IFFR Young Selectors organiseren we minimaal twee evenementen rondom een thema dat we zelf bedenken. Dit jaar is dat disrupt (verstoor/ontregel, red.), over taboes en regels doorbreken. We willen jongeren erbij betrekken en leren niet meteen alles oké te vinden, kritisch te zijn op de maatschappij, politiek, sociale labels. Heel veel films op het IFFR passen bij dit thema. Ze zijn diepgaander dan Hollywoodfilms.

Something Must Break

Voor de evenementen regelen we alles zelf: de zalen, de sprekers, de begroting en promotie. In december draaiden we de Zweedse film Something Must Break, over een jongen die zijn identiteit probeert te vinden. Na de film was er een gesprek met Thorn/Roos, een drag king. Hij voelt zich geen man en geen vrouw en vertelde hoe het was om op te groeien als non-binair in een klein dorpje. Na afloop was er een feestje.’

Something Must Break - Trailer

Les Misérables

‘23 januari draaien we in Theater Rotterdam de film Les misérables, over spanningen in een voorstad van Parijs. Na afloop is er een gesprek met een gast.

LES MISÉRABLES - Official Trailer | Amazon Studios

Antigone

31 januari organiseren we een groot evenement in Pathé met een nog geheime spreker. Dan laten we Antigone zien, over een meisje dat van Algerije naar Canada is gevlucht. Terwijl zij tienen haalt op school, kiezen haar broers het criminele pad. Als een van hen in de gevangenis belandt, bedenkt ze een plan om hem eruit te krijgen. Zo’n meisje dat terug vecht tegen de maatschappij, ik krijg daar wel een trots, feministische gevoel van.

ANTIGONE Trailer | TIFF 2019

Boyz in the Wood

Boyz in the Wood kan ik ook al aanraden. Daarin gaan drie jongens met school op excursie naar de Schotse Hooglanden. Ze hebben al problemen en raken dan vermist. Wat volgt is een komisch kat-en-muisspel. Ik heb zelf al een hele lijst aan films die ik wil zien op het IFFR. Ik denk dat er wel zestig op staan. Sommige duren maar tien of twintig minuten, dat scheelt. En ik heb al een paar dagen vrij geregeld van school. Ik kijk uit naar twaalf dagen vol plezier en mooie films. Hopelijk ben ik aan het einde misselijk van alle popcorn.’

Boyz in the Wood – trailer | IFFR 2020


Het IFFR is van 22 januari t/m 2 februari in Rotterdam. Kijk op de festivalsite voor meer informatie.

Filmfan?  Lees hier meer filmnieuws.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren