Anna Sorokin in de rechtszaal in New York  Foto AFP

Influencer Anna Delvey loog luxe leven bij elkaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Vijf jaar lang hoorde de Russisch-Duitse Anna Sorokin (28) bij de jetset van New York. Maar die tijd is voorbij. Vanaf nu brengt ze haar dagen niet meer in een chique hotelkamer door, maar in een sobere cel. Sorokin bedroog iedereen, zelfs haar vrienden. #Hoedan?

De hele scam begon in 2014. Anna Sorokin dook op in de wereld van de rich and famous in New York. Ze stelde zich steevast voor als Anna Delvey, een jonge vrouw met miljoenen op de bank. Die had ze geërfd van pappie, een Duitse antiekhandelaar. Of nee: een oliebaron. Nee: een magnaat in zonnepanelen. Of beter nog: een Russische diplomaat. Net hoe haar pet stond. Al snel werd ze een bekend gezicht in de scene van jonge rijke New Yorkers. Op haar Instagram-account deed ze zich voor als social influencer die geld leek uit te geven als water. Geen gat in haar hand, maar een krater. Kreeft op haar bord, wakker worden met uitzicht op Manhattan, te paard door het Atlasgebergte, een tripje naar Amsterdam, een uitnodiging voor de opening van een kunstgalerie... Zelf wilde ze ook een kunstcentrum opzetten in hartje New York. Zei ze.

Foto @theannadelvey

Tegen de lamp

Maar de werkelijkheid was anders, bleek nadat een vriendin aangifte deed tegen Delvey. ‘Ga je mee naar Marokko? Ik betaal!’ had Delvey tegen haar gezegd. Ze aten de duurste gerechten, kochten stapels kostbare merkkleding, gingen op exclusieve excursies en verbleven in het beroemde vijfsterrenhotel La Mamounia in Marrakesh. Google maar even. Een topvakantie. Het enige smetje: telkens als Delvey zou betalen was ze haar portemonnee vergeten. Of deden de twaalf creditkaarten die ze bij zich had het niet. ‘Ik betaal je terug als we thuis zijn’, beloofde ze. Niets waard, die belofte. Maandenlang probeerde de vriendin, die 62.000 dollar had voorgeschoten, tevergeefs haar geld terug te krijgen.

View this post on Instagram

Lovely weekend in #Maine after #PopTech #lobster

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey) on

Wirwar van verzinsels

De politie ontrafelde een wirwar aan verzinsels en oplichterij. Haar vader was een Russische vrachtwagenchauffeur, haar moeder huisvrouw. Toen Anna zestien was, verhuisde het gezin naar Duitsland. Op een dag besloot ze naar New York te gaan om het daar te gaan maken. En dat deed ze door mensen die haar vertrouwden geld (samen ruim 250.000 dollar) te ontfutselen. Sorokin laat een lang spoor achter van onbetaalde rekeningen, ongedekte cheques en leningen bij de bank. De ‘influencer’ werd gearresteerd.

Eind vorige week was de uitspraak: alles terugbetalen en vier jaar cel. Bij slecht gedrag kan dat zelfs oplopen tot twaalf jaar. En als ze vrijkomt wordt Sorokin de VS uitgezet. De rechter was ‘verbijsterd’ over ‘het doolhof van leugens’ waarin Sorokin haar bedrog verborg en over haar gebrek aan spijt. Zelfs tijdens het proces leek ze meer bezig met haar imago dan met de gevolgen van haar daden. Elke procesdag verscheen ze in een nieuwe outfit met een zwarte bril op haar neus. Daar had ze een stylist voor ingehuurd. Die trouwens tegen Amerikaanse media zegt dat er geen duidelijke afspraken zijn over de betaling, maar erop vertrouwt dat het goed komt...

View this post on Instagram

#NEWYORK

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey) on

Verfilming

Denk je na het lezen van dit fake-it-till-you-make-it-verhaal: Het lijkt wel een film? Bingo. Er zijn plannen voor een heuse Netflix-serie over Sorokin. Ook actrice Lena Dunham schijnt te werken aan een scenario. Sorokin zelf denkt ook geld te kunnen slaan uit haar eigen leven. Ze wil twee boeken schrijven. Eentje over haar tijd in New York. En eentje over haar tijd in de gevangenis.

Anderen lazen ook: PewDiePie niet meer de grootste op YouTube.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren