Duncan Laurence - ANP

Ja, douze points! Duncan wint het Songfestival

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is hem gelukt: Duncan Laurence heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Na 44 jaar eindigt Nederland weer op de eerste plek.

'Ik kan het niet geloven, ik sta te shaken. Het was zo spannend tot op het einde', zei de dolblije winnaar na afloop tegen commentatoren Cornald Maas en Jan Smit. De 25-jarige zanger kreeg van alle 26 finalisten de meeste punten (in totaal 492) met zijn nummer Arcade.

Douze points

Toen alle landen één voor één hun jurypunten hadden doorgegeven, stond Nederland op plek drie. Alleen Zweden en Noord-Macedonië scoorden hoger. De jurypunten telden voor de helft, de andere helft kwam van alle stemmers thuis. Zenuwslopend, want tot op het allerlaatst kon het met de uitslag alle kanten op.

Duncan Laurence from The Netherlands wins the 2019 Eurovision Song Contest

Favoriet

Kenners riepen al weken dat Nederland de meeste kans zou maken op de overwinning. Terecht dus! Italië eindigde op de tweede plek, vlak voor Rusland. Dat land werd derde. Zweden en Noord-Macedonië kregen veel minder stemmen van het publiek en eindigden buiten de top-5. Engeland werd allerlaatste.

Vijfde keer

Het is voor de vijfde keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival wint. De laatste keer was in 1975. Duncan is wel de eerste Nederlandse zanger die wint, de vier eerdere overwinningen werden door zangeressen binnengehaald. Omdat Nederland heeft gewonnen, wordt het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Nederland gehouden. Waar precies, is nog onbekend.

The Netherlands - LIVE - Duncan Laurence - Arcade - Grand Final - Eurovision 2019

Anderen lazen ook: De 7 grootste Songfestival-concurrenten van Duncan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren