James Bond

James Bond doet het onveilig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

James Bond is een echte vrouwenverslinder: in 24 films dook hij met 58 verschillende vrouwen het bed in. Nooit werd er gebruik gemaakt van een voorbehoedsmiddel.

Dat onderzocht Lara Zegers (16) uit Utrecht samen met haar vader Richard. Hun onderzoek is gepubliceerd in een medisch wetenschappelijk tijdschrift.

Geen soa's en ongewenste zwangerschappen

Meer dan zestig uur keken Lara en haar vader naar James Bond-films. En eigenlijk nog wel langer, want ze spoelden vaak terug of zetten de film op pauze om hun bevindingen op te schrijven. ‘Bij elke seksscène schreven we het tijdstip op, welke vrouw het was, of ze alcohol had gedronken, of ze de film overleefde en of er over anticonceptie werd gesproken. Dat laatste werd dus nooit gedaan. Ongewenste zwangerschappen en soa’s bestaan dus niet in de James Bond-wereld.’

Verandering

En dat is een probleem, vindt Lara: ‘James Bond heeft een grote invloed op zijn kijkers. Ik denk dat veel mensen aan het denken zou zetten.’ Volgens Lara gaat het ook in andere films weinig over voorbehoedsmiddelen. Zij vindt dat daar verandering in moet komen. ‘Veel jongeren kijken ernaar en vinden het cool om het er niet over te hebben, omdat dat in films ook niet gebeurt.’

Ander idee

Lara en haar vader kwamen op het idee voor het onderzoek toen ze samen een Bond-film keken. Het viel hen op hoe slecht vrouwen in al deze films worden behandeld. ‘Bond stuurt bijvoorbeeld een vrouw weg in de film Goldfinger (1964) omdat hij ‘mentalk’ wil (te zien in het filmpje hieronder). Dat kan echt niet.’ Dat soort scènes wilden ze onderzoeken om te kijken of dat in de loop der jaren is veranderd. Dat idee pitchten ze aan het Scottisch Medical Journal. Maar dat was niet medisch genoeg en zo kwamen ze op dit idee. (De tekst gaat door na de video).

GOLDFINGER Man Talk

Trots en ongemakkelijk

Lara en haar vader

De twee deden alles samen en dat was af en toe wel eens gek. Vooral in het begin vond Lara het ongemakkelijk om met haar vader over seks te praten en er samen naar te kijken. ‘Gelukkig wordt er vaak alleen naar seks gehint en zie je bijvoorbeeld alleen dat ze kleding uittrekken of naar het bed lopen.’ Lara is trots dat ze dit op haar cv kan zetten en de twee hebben ook een oplossing gevonden voor James Bond: een kleine 3D-printer in zijn smartphone, die altijd en overal condooms kan printen.

Lara en haar vader Richard

Anderen lazen ook: Meisjes presteren vaak beter dan schooladvies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren