Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy: profiel van onze sonfestivalkandidaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De locatie? Check. De presentatoren? Check. De artiest? Ook check. Jeangu Macrooy (26) gaat dit jaar Nederland vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Maar wie is deze zanger die Duncan Laurence gaat opvolgen?

Jeangu Macrooy wordt in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo geboren. Hij groeit op in een gezin waar Bob Marley, Mariah Carey en Celine Dion uit de speakers klinken. Als tiener gaat hij naar het conservatorium in Paramaribo en richt de band Between Towers op, waar ook zijn tweelingbroer Xillan deel van uitmaakt. Maar Jeangu heeft grotere plannen. Na een vakantie in Nederland neemt hij zich voor te emigreren. Met het verkopen van schilderijen en allerlei optredens, spaart hij voor een vliegticket. Een half jaar later is het zover en maakt de negentienjarige zanger de stap naar Nederland met als doel om er een muziekcarrière op te bouwen.

Uit de kast

Eenmaal aan de andere kant van de oceaan stapt hij niet alleen uit het vliegtuig, maar ook uit de kast. In zijn geboorteland is homoseksualiteit een te groot taboe, maar in het tolerantere Nederland voelt Jeangu dat hij helemaal zichzelf kan zijn. De soulzanger in de dop komt in Twente terecht, waar hij naar de popacademie gaat. Deze studie maakt-ie niet af, want het succes komt sneller dan verwacht. Hij ontmoet producer en manager Perquisite. Eind 2015 sluit hij zich aan bij diens platenlabel.

Jeangu Macrooy - High On You (official video)

Twee albums

In no-time is daar Jeangu’s eerste EP: Brave Enough. De single Gold gaat als een speer en de singer-songwriter wordt 3FM Serious Talent. Tijd om stil te zitten is er niet bij, want in het voorjaar van 2017 brengt hij zijn debuutalbum High on You uit. Er volgt een clubtour en Jeangu staat op festivals zoals Noorderslag, North Sea Jazz en Lowlands. Ook is hij sindsdien regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door. De zanger woont inmiddels in Amsterdam, samen met zijn vriend Sebas. Het grote publiek maakt in 2018 kennis met hem als Judas in The Passion. Met zijn brede glimlach en enorme gunfactor verovert hij een steeds groter publiek. Hij presenteert zijn tweede album, Horizon, in een uitverkocht Paradiso.

Songfestival

Voor sommigen is een gapend gat in zijn tourschema hét bewijs dat Jeangu meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Die theorie blijkt te kloppen, weten we sinds vorige week. ‘Het is een droom die uitkomt en het allermooiste wat tot nu toe op mijn pad is gekomen’, reageert hij dolblij op social media. Met welk nummer Jeangu een poging gaat doen om het enorme succes van Duncan Laurence te evenaren, is nog groot geheim. Eén ding is zeker: omdat Nederland het evenement organiseert, staat de singer-songwriter automatisch in de finale. Dan alleen die douze points nog…

Wist je dat…

... zijn nummer Gold is gebruikt in een reclame voor de hitserie Game of Thrones?
... Jeangu een goede kledingsmaak heeft? Hij werd door mannenblad Esquire genomineerd voor Best Geklede Man van 2018.

 Nog meer profielen lezen van andere opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren