ADE

Jonge dj's leren draaien op ADE

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Meestal klinkt er in een club harde muziek, maar in Club Air in Amsterdam kon je woensdag een speld horen vallen. Tijdens de eerste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) kwamen dj’s in de dop bij elkaar om tijdens de Spinnin’ Academy van het platenlabel Spinnin’ Records alles te leren over het vak. DJ Mesto geeft tips. 

Overal hoor je de vragen ‘Wie is jouw favoriete dj?’, ‘Gebruik je vocals?’, ‘Wat is jouw genre?’. De aanstormende talenten die hier rondlopen weten duidelijk wat ze willen: een grote internationale dj-carrière. Melle Stomp (19) is al goed op weg. Als DJ Mesto werkte hij al samen met Martin Garrix, hij heeft een contract bij Spinnin’ Records en reist de wereld over om op te treden. Hij zit midden in de zaal op een bank en vertelt zijn verhaal.

Eigen stijl

Het publiek stelt hem veel vragen. ‘Welk programma gebruik je en hoe heb je het geleerd?’, vraagt iemand. Mesto: ‘Ik gebruik Apple Studio. Niet de laatste versie trouwens, want ik ben te lui voor de update. In het begin maakte ik vooral nummers van grote dj’s compleet na. Daar leer je veel van.’ Die nagemaakte nummers zijn volgens de dj niet bedoeld om uit te brengen, want voor je eigen nummers is het volgens hem juist belangrijk dat je een eigen stijl hebt en herkenbaar bent. ‘Ik heb bijvoorbeeld zelf altijd een fluitje in mijn nummers en ik gebruik vaak een robotische vocal.’ De tekst gaat verder na de foto.

Onzeker

Nog een tip om origineel te blijven? 'Het is vooral belangrijk dat je het zelf leuk vindt. Ik ben zelf soms wel onzeker over wat ik heb gemaakt. Daarom stuur ik een nummer soms wel naar twintig mensen. Niet alleen naar professionals, maar juist ook naar vrienden die er niet zo veel verstand van hebben.' Nog een vraag uit het publiek: 'Waar begin je mee als je een nieuwe track maakt?'. 'Ik begin altijd met de melodie want dat is het belangrijkst', vertelt de dj. 'Ik ga zitten en ik kijk wel wat eruit komt. Ik bedenk niet van tevoren wat ik ga maken, maar het is wel altijd vrolijk en dansbaar. Ik zou bijvoorbeeld nooit hardcore maken. En ik zorg ervoor dat de vocals blijven hangen', vertelt hij even later aan 7Days. Volgens hem is het het belangrijkst dat je doet wat je zelf leuk vindt: 'Er zijn geen regels in de muziek.'

Tips en advies

Tijdens de Spinnin’ Academy worden er ook allerlei masterclasses gegeven. Termen als base, mastering en crossfade vliegen je om de oren. In de gangen zitten overal groepjes jongeren met een laptop op schoot en een koptelefoon op. Iedereen probeert elkaar zo veel mogelijk tips te geven en van elkaar te leren. In een derde zaal kun je je nummers namelijk laten beoordelen door iemand van Spinnin’ Records. De rij hiervoor wordt steeds langer. De tekst gaat verder na de foto.

Foto Roos Trommelen
Jelle krijgt tips van Kim. Foto: Roos Trommelen.

Spannend moment

Jelle (DJ Jimmi Rider, 16) uit Uithoorn is pas na een uur wachten aan de beurt. Hij is al vier jaar met muziek bezig en wil volgend jaar naar de Herman Brood Academie. Hij maakt het liefst een mix van future house met bijzondere baselines. Kim van Spinnin’ Records luistert zijn nummer Popcorn. 'Ik hoop dat ze het niet vreselijk vindt en tips geeft waar ik wat aan heb', zegt hij. Af en toe verschijnt er een glimlach op haar gezicht. ‘Ik vind het echt heel goed’, zegt ze even later. ‘Sommige stukjes kunnen iets minder heftig en af en toe is het een beetje hakkelig. Maar je gebruikt goede elementen en een goede baseline. Je kunt horen dat je er gevoel voor hebt.’ Kim laat Jelle dan ook niet weggaan zonder dat hij haar e-mailadres heeft opgeschreven. Als hij weer een nummer af heeft mag hij ‘m opsturen.

Op de Spinnin' Acadamy kwamen veel dj's in de dop af. In de krant (verschijningsdatum 19 oktober 2018) lees je een reportage.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Mesto (17) werkte mee aan Martin Garrix' megahit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren