Jutta Leerdam - Flos Vingerhoets

Jutta Leerdam: profiel van een gouden schaatsbom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Met twee gouden medailles op zak, vloog Jutta Leerdam deze week naar Nederland. In Salt Lake City (VS) schaatste ze vorig weekend de sterren van het ijs. Het resultaat? Wereldkampioen op de 1000 meter en op de teamsprint. Het laatste onderdeel zelfs in een nieuw wereldrecord. Maar wie is dit mega-talent met de wapperende haren?

Waar veel sporters al van jongs af aan bezig zijn met hun sport, gaat dat bij Jutta (spreek je uit al Joeta) uit ’s-Gravenzande net iets anders. Acht jaar lang doet ze aan hockey, tot ze merkt dat teamsport toch niet zo haar ding is. Veel liever heeft ze het allemaal in eigen hand. Na aanmoediging van haar vader bindt ze op haar elfde voor het eerst serieus haar schaatsen onder. Door haar explosieve kracht krijgt ze al snel de bijnaam ‘Bommetje’. Waar andere meisjes van persoonlijke records dromen, is Jutta ambitieuzer: olympisch goud is haar doel. Met reuzesprongen verbetert ze zich. Trainen, trainen en nog eens trainen. In 2017 wordt dat beloond met goud bij het WK-junioren.

Koen Verweij

In diezelfde periode krijgt ze een relatie met Koen Verweij, nadat hij haar via Instagram uitnodigt voor een etentje in Scheveningen. Inmiddels woont het schaatskoppel samen in Heerenveen, vlakbij hun tweede huis: Thialf. Naast haar vriendje, is Koen ook een soort tweede coach. Zijn jarenlange ervaring en vertrouwen zorgen ervoor dat Jutta haar techniek nog verder verbetert. In 2019 schaatst ze zich naar de senioren-top. Ze wordt nationaal kampioen sprint en wint goud op de teamsprint op het WK. Na titels op het NK en EK, is ze afgelopen weekend de snelste ter wereld op de 1000 meter. In een nieuw Nederlands record. Ook wint ze - voor het tweede jaar op rij - een gouden medaille op de teamsprint in een nieuw wereldrecord, samen met Letitia de Jong en Femke Kok.

Social media

Lange benen, blond haar en hartstikke fotogeniek. Niet zo verrassend dat Jutta’s verschijning niet onopgemerkt blijft. Deze beauty heeft ook brains, want tussen al het trainen door doet ze een studie commerciële economie. In de tijd die overblijft, houdt ze zich bezig met social media. Met ruim 250.000 volgers is ze verreweg de populairste schaatster op Instagram, waar ze regelmatig poseert in badpak of bikini. Ze vindt het leuk om met haar uiterlijk bezig te zijn, maar gebruikt het platform ook om haar eigen merk te creëren. Handig voor samenwerkingen met sponsors als kledingontwerper Nikkie Plessen. Maar als het er echt op aankomt, is dat allemaal bijzaak. Schaatsen staat op één. Met het doel van vroeger dat steeds dichterbij komt.

Wist je dat…

• Jutta in 2019 door FHM werd uitgeroepen tot mooiste sportvrouw van Nederland én de prijs kreeg voor de mooiste billen van het land?
• ze is vernoemd naar de Duitse windsurfer Jutta Müller?
• Jutta een hekel heeft aan kou?
• ze dol is op eyeliner? Al jaren trekt ze een zwart lijntje op haar ooglid voordat ze de deur uitgaat.

 Nog meer profielen lezen van andere opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren