Foto: ANP

Knallers die de Top 2000 (niet) hebben gehaald

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Schoolboeken dicht, radio aan! In de laatste week van het jaar kun je weer naar de populairste muziekklassiekers aller tijden luisteren op NPO Radio2. Wie bovenaan de Top 2000 eindigde was wéér niet zo spannend. Maar ook de rest van de lijst zit vol pareltjes. Voor een paar knallers is het nog even afwachten of ze een plekje hebben bemachtigd. We zetten alvast zeven opvallende nummers uit de populaire muzieklijst voor je bij elkaar.

1. Queen is en blijft de koning

Bohemian Rhapsody van Queen staat voor de zeventiende keer op de eerste plek. Van alle 21 Top 2000-edities was Queen vier keer (net) niet de koning.  

2. Boudewijn de Groot in top-10

In 2005 stond een Nederlander voor het eerst (en voor het laatst) bovenaan: Avond van Boudewijn de Groot kreeg toen de meeste stemmen. Dat nummer staat dit jaar op plek zes. 

3. Hoogste nieuwe binnenkomer ooit

Met de snelheid van een achtbaan stormde de Nederlandse zanger Danny Vera (op de foto boven) de lijst binnen. Zijn Roller Coaster staat op plek 4. Volgens Radio2 is hij de hoogste nieuwe binnenkomer ooit. Daarvoor was dat zangeres Adele met Someone Like You (2011). 

4. Opvallende binnenkomer

Een opvallende binnenkomer is De Boer Dat Is De Keerl van Normaal. Op dat nummer uit 1982 werd dit jaar massaal gestemd om een ode aan de Nederlandse boeren te geven. 

5. Zes uur luistercatalogus van Ikea

Het had zomaar gekund dat de Top 2000 wel héél lang had geduurd. Ikea wilde een plekje op de lijst bemachtigen en plaatste een tweet met het plan om een nummer te maken van de zes uur durende Luistercatalogus. Bij 10.000 retweets zouden ze de studio ingaan, maar daar zaten mensen toch niet op te wachten. 

6. Haagse hitnummer in de hitlijst

Leerlingen van het Maris College Bohemen in Den Haag riepen mensen op om te stemmen op O, o, Den Haag van Harry Klorkestein. Ze wilden dat bekende Haagse nummer de hitlijst in krijgen.  

7. Zingende Rotterdammers

Een groep zingende buschauffeurs uit Rotterdam zag een plekje in de lijst ook wel zitten. Met het lied Mijn Feyenoord op de melodie van Sweet Caroline van Neil Diamond probeerden ze plek 1908 bemachtigen. Dat is het jaar waarin de voetbalclub is opgericht.  

Op welke plekken de nummers zijn geeindigd hoor je vanmiddag op Radio 2. Tussen 16.00 en 18.00 wordt daar de Top 2000 bekendgemaakt. Ben je nu al benieuwd of jouw favoriete nummer het heeft gehaald? Dat kun je hier checken. Tussen eerste kerstdag en oudejaarsdag hoor je alle nummers achter elkaar op Radio 2.

Anderen lazen ook: 'Scholieren omarmen de Top 2000'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren