Ed Sheeran

Profiel Ed Sheeran: Van koorknaap tot superster

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Met twaalf nummer 1-hits en 79 weken bovenaan de hitlijst mag Ed Sheeran (28) zich dé nummer 1-artiest van het decennium noemen in Groot-Brittannië. Een succes waar hij hard voor heeft gewerkt. Heel hard.

Als ukkie zingt Ed Sheeran al in een kinderkoor. Op de basisschool leert hij gitaar spelen. Zijn leraren op de middelbare school noemen hem een ‘natuurtalent op het podium’ en klasgenoten wijzen hem aan als ‘grootste kanshebber om beroemd te worden’. In die periode reist hij vaak 150 kilometer naar Londen voor muziekoptredens en -opnames. Zijn eerste album neemt hij op zijn dertiende op. Het bestaat vooral uit liedjes over zijn eerste liefde. Hij brandt er twintig kopietjes van.

Thuisloos

In 2008 verhuist de dan zeventienjarige Sheeran in zijn uppie naar Londen. Hij twijfelt nog even tussen muziek en acteren, maar na een afgewezen auditie voor een tv-serie kiest hij definitief voor de muziek. Woonruimte in Londen is duur, en van 2008 tot 2010 is hij grotendeels thuisloos. Dakloos wil hij het niet noemen. Ja, hij slaapt weleens onder een brug of in de metro, maar toch het meest op de bank bij vrienden. Want die heeft hij. Hij treedt vaak op met Passenger en staat in het voorprogramma Nizpoli en Just Jack. In 2010 speelt hij in een club van Jamie Foxx in Los Angeles. De acteur laat het Britse talent vervolgens zes weken logeren en leent hem zijn studio.

Taylor Swift

Begin 2011 brengt Sheeran No. 5 Collaborations Project uit, vol samenwerkingen met andere artiesten. Als hij een paar maanden later gratis optreedt, komen er opeens vijf keer zoveel mensen als er in de club passen. Vanaf dan gaat het hard. Hij tekent een platencontract, brengt de single The A Team uit en zijn album + komt op één binnen. Hij schrijft een nummer voor Taylor Swift en wordt haar openingsact. Vele samenwerkingen, hits en awards volgen. Niet zo gek dus, dat Sheeran acht jaar na zijn doorbraak een van de best verdienende artiesten van Groot-Brittannië is en al meer dan anderhalf jaar op nummer één heeft gestaan. Hoog tijd voor een pauze, vind de zanger. Tijdens de laatste show van zijn Divide-tour kondigt hij een break van achttien maanden aan. De tour is met negen miljoen verkochte kaartjes de grootste ooit. Dan heb je ook wel wat rust verdiend.

Wist je dat…

- Sheeran fan is van Star Wars? Na zijn eerste nummer één-hit liet hij een tatoeage zetten van de Millennium Falcon.
- Hij ook graag Game of Thrones kijkt? In seizoen 7 had hij een rolletje, als verrassing voor Sheeran-fan Maisie Williams, Arya Stark in de serie.
- Hij ook een tattoo van een fles ketchup heeft?
- Hij is zo’n fan van de saus dat hij met Heinz zijn eigen ‘Edchup’ uitbracht.
- Er wel 55 Maltesers in zijn mond passen? Een wedstrijdje met James Corden won hij dik.
- De zanger geen smartphone heeft? Hij deed zijn telefoon weg als goed voornemen in 2015 en had meteen minder stress.

 Nog meer profielen lezen van andere opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren