julian assange

Profiel Julian Assange: van kopstuk naar kluizenaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Acht jaar geleden verschanste Julian Assange zich op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar werd-ie vorig jaar als een boze peuter (maar dan met baard) weer uitgesleept door de Britse politie. Een rechter buigt zich nu over de vraag of het kopstuk van WikiLeaks moet worden uitgeleverd of niet. Wie is toch deze klokkenluider?

Julian wordt geboren in 1971 in Townsville, Australië. Hij leeft een nomadenbestaan met zijn moeder, die banden heeft met een sekte, en zijn stiefvader, die zich samen bezighouden met theater. Als puber krijgt Assange zijn eerste computer. Snel raakt de intelligente jongen geobsedeerd door hacken. Als twintigjarige kraakt hij de server van een groot telecombedrijf. Hij wordt gepakt, maar komt er vanaf met een boete en een preek van de rechter.

Duister

Die preek uit 1991 maakt weinig indruk. Assange blijft er lustig op los cyberspioneren. In 2006 begint hij WikiLeaks. Doel: het openbaar maken van geheime staatsinformatie om zo meer openheid te krijgen. In 2010 deelt de site een video van Amerikaanse soldaten in Irak die vanuit een helikopter burgers doodschieten alsof ze in een computerspelletje zitten. Kort daarna komen daar honderdduizenden geheime documenten over militaire operaties in de oorlogen in Irak en Afghanistan bij. Assange wordt geëerd en met prijzen overladen, omdat hij belangrijke misstanden openbaart. Maar de VS zijn not amused.

Het schemert door dat Assange zelf ook een duistere kant heeft. In 2010 zou hij in Zweden twee vrouwen seksueel hebben misbruikt. Hij voelt de bui hangen: als de Zweden hem te pakken krijgen, is het een kleine moeite om hem na berechting door te spelen aan de VS. Dus vlucht hij in 2012 de ambassade van Ecuador in Londen binnen. De dameswc’s worden omgebouwd tot optrekje. Zeven jaar kluizenaarschap volgt. Assange mist de buitenwereld, vissen en zijn tenen in het water. In 2016 is hij even druk met het ontvangen van Russische journalisten. Kort daarna publiceert WikiLeaks gehackte e-mails van Amerikaanse Democraten. Clinton verliest de verkiezingen, WikiLeaks een hoop goodwill.

Stomach problems

Na zeven jaar is Ecuador de verwilderde hacker die, tegen de afspraken in, doorgaat met zijn spionagepraktijken spuugzat. Ook vertikt Assange het de kattenbak van maatje EmbassyCat schoon te maken, beledigt hij medewerkers en gaat-ie skateboardend over de gang. En Mr. WikiLeaks zou het niet zo nauw nemen met zijn hygiëne: er wordt gerept van ‘stomach problems’ en ‘fesces’ (poep!) op de muur. Begin 2019 liet Ecuador weten niet (meer) tevreden te zijn met het verblijf van Assange: daarom besloot het land om toe te staan dat de Britse politie de ambassade in kwam om Assange te arresteren. Een rechter gaat zich nu buigen over de vraag of hij uitgeleverd moet gaan worden.

Wist je dat

... een oude jeugdvriend beweert dat Assange vier kinderen heeft?
... hij in de ambassade af en toe bezoek kreeg? Voornamelijk van de bezorger van Japans eten. Maar ook Pamela Anderson, Lady Gaga en Michael Moore kwamen wel eens keuvelen.
... Assange in 2006 over zichzelf in een datingprofiel schreef: ‘Waarschuwing! Op zoek naar een normale man? Blijf dan weg. Ik ben GEVAARLIJK.’

Anderen lazen ook: 4 vragen over Julian Assange, oprichter WikiLeaks.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren