Arthur Brand

Profiel: kunstdetective Arthur Brand

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Ben jij dol op detectives? Dan zul je smullen van de verhalen van Arthur Brand. Deze Nederlandse detective lost geen moorden op, maar kunstroven. Zijn meest recente zaak: een verloren gewaande ring van Oscar Wilde. Na jaren van speurwerk vond Brand ‘m terug. Wie is deze Sherlock Holmes van de kunstwereld?

Arthur Brand werd als kleine jongen gegrepen door de verhalen van zijn opa over een oud-schoolgenoot die vervalste schilderijen aan de nazi’s verkocht. Na de middelbare school vertrok Brand vanuit Deventer naar Spanje om Spaans te studeren. Daar stuitte hij op een groep schatgravers. Na een nachtje meelopen was hij danig onder de indruk. Toch liet hij oude kunst nog even voor wat het was. Hij kreeg een Argentijnse vriendin en verhuisde naar Buenos Aires. Daar studeerde hij economie, geschiedenis en rechten, maar rondde geen enkele studie af. Pas terug in Nederland begon hij zich te verdiepen in kunst.

Miljoenen euro’s

Zo leerde Brand Michel van Rijn kennen, ooit de meest gezochte kunstsmokkelaar ter wereld, op dat moment informant van de Londense politie. Van Rijn vroeg Brand om hulp en zo kwam het dat hij bij de ontdekking van het Judas evangelie was, een set manuscripten waarin het verhaal van Jezus’ dood vanuit Judas wordt verteld. De ontdekking smaakte naar meer en Brand begon zijn eigen adviesbureau. Inmiddels heeft hij al voor miljoenen euro’s aan kunst teruggevonden: van paardenbeelden van Hitler tot een gestolen Picasso en Dalí. En nu dus die ring van Oscar Wilde.

Terroristen

Brand heeft veel contacten in de onderwereld. Om gestolen kunst terug te halen, praat hij met drugsdealers, maffiabazen en terroristen. Zelf blijft hij ver bij die criminaliteit vandaan. ‘Ik ben niet geïnteresseerd in het grote geld’, zei hij tegen het AD. ‘Ik ben geïnteresseerd in kunst en vind het machtig mooi om mijn ontdekkingen te doen.’ Brand is al meerdere malen bedreigd en kijkt niet meer op van een stalker in zijn straat. Hij gaat gewoon door. ‘Het blijft een fantastisch spel.’ Brand weet dat de eigenaren van de gestolen kunst vaak geen kant op kunnen. Als hij het niet komt halen, staat de politie wel op de stoep. De kunstdetective helpt ze dus eigenlijk uit de brand.

Wist je dat…

… Brand de ring van Wilde zelf ook heeft gedragen? Dat verklapte hij aan de NOS.
… hij de Picasso die hij terugvond een nacht in zijn eigen huis heeft gehangen? Hij wordt niet rijk van zijn werk, zei hij tegen NRC, maar ‘dan word ik er in ieder geval geestelijk rijker van’.
… Brand twee boeken over zijn werk heeft geschreven? Ook maakte hij voor Omroep MAX het tv-programma De Kunstdetective.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden