maurizio cattelan

Profiel Maurizio Cattelan: artistieke rebel met humor

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een wassen beeld van een knielende Hitler, een wc-pot van massief goud of een met ducttape tegen de wand geplakte banaan. Het werk van Maurizio Cattelan veroorzaakt altijd opschudding. Wie is deze Italiaanse kunstenaar die speelt met ideeën die we over kunst hebben en die nooit doet wat er van hem verwacht wordt?

Maurizio Cattelan wordt in 1960 geboren in de Italiaanse stad Padua. Veel geld is er thuis niet. De jonge Cattelan haalt op school slechte cijfers. Als 13-jarige krijgt hij een baantje in de kerk, maar omdat hij snorren op religieuze beelden tekent, mag hij meteen vertrekken. Halverwege de middelbare school houdt hij het voor gezien. Om zijn familie te onderhouden neemt hij werk aan in een postkantoor, wasserij, keuken en tot slot in een mortuarium. Hij houdt er een levenslange afkeer van autoriteit en saaie baantjes aan over. Zijn moeder is veel ziek en als Cattelan begin twintig is, overlijdt ze. Hij zou sindsdien het gevoel hebben dat zij hem de schuld gaf van haar ziekte. Mislukken, tekortschieten en sterfelijkheid, het zijn thema’s die Cattelan later in zijn werk veel zal laten zien.

Rebel

Cattelan verhuist naar Milaan en raakt gefascineerd door kunst. Het idee dat kunst niet alleen vrijheid, maar ook roem en geld kan opleveren, intrigeert hem. Zonder kunstopleiding begint hij zich te profileren als ‘artistieke rebel’. In 1989 ontwerpt hij een fake-cover voor het populaire kunsttijdschrift FlashArt dat hij verspreidt via winkels en galerieën. Cattelans carrière in de kunst - met humor en zelfspot als handelsmerk - is begonnen. Hij maakt installaties die de kunstwereld opschudden. Tegelijkertijd blijft hij bang om te falen. Over zijn eerste solotentoonstelling in 1989 is de kunstenaar zo onzeker dat hij de galerie sluit en op de deur een bordje hangt met ‘Ben zo terug’. In 1993 vertrekt Cattelan naar New York. In de jaren daarna is zijn werk in alle grote kunstmusea te zien. Op veilingen brengt het recordbedragen op.

Banaan

De spot drijven met de kunstwereld en mensen op het verkeerde been zetten, dat is wat Cattelan vaak doet. Afgelopen week ging op een prestigieuze kunstbeurs in Miami alle aandacht naar Comedian, een banaan die Cattelan met ducttape schuin op de wand geplakt had. Een ‘stilleven’ tussen een heleboel dure schilderijen, dat maakt mensen wel aan het lachen verwachtte hij. Er gebeurde alleen iets onverwachts. De banaan werd van de muur gehaald en opgegeten door kunstenaar David Datuna. Een filmpje daarvan ging snel de wereld over: minder bekende kunstenaar provoceert bekende provocerende kunstenaar. Hoewel Comedian al door verschillende kopers voor 120.000 dollar (108.000 euro) was gekocht, was de schade voor hen te overzien. Ze kochten namelijk alleen het idee. Wie het wil uitvoeren moet een banaan kopen en deze volgens precieze instructies van de kunstenaar tegen de muur plakken. En Cattelan zelf? Die lacht waarschijnlijk het hardst. Mensen die zich opwinden over conceptuele kunst. Mooier kan het niet.

Wist je dat …

- de piepkleine liftdeurtjes vlak boven de grond in Museum Voorlinden in Wassenaar van Cattelan zijn?
- het mannetje dat in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen vanuit een gat in de vloer verbaasd de zaal inkijkt een zelfportret is?

 Nog meer profielen lezen van andere opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren