Quentin Tarantino

Quentin Tarantino: regisseur met duister randje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Bijna precies 25 jaar na cultklassieker Pulp Fiction verschijnt er weer een nieuwe film van Quentin Tarantino (56). En dat zorgt altijd voor hooggespannen verwachtingen onder filmliefhebbers. Wie is de regisseur achter klassiekers als Inglourious Basterds, Reservoir Dogs en Kill Bill

Quentin Tarantino is geboren in Tennessee. Nadat de relatie tussen zijn ouders strandde, vertrok hij met zijn moeder (die nog maar zestien was toen hij werd geboren) naar Los Angeles. Zijn jeugd zat vol met films. Zijn opa en oma pasten vaak op en die parkeerden hem nogal eens in een drive-in bioscoop. Voor school had Tarantino weinig interesse. Hij spijbelde veel en stopte uiteindelijk voor hij een diploma had. Liever werkte hij in een videotheek waar hij alle nieuwe films gretig bekeek en geïnspireerd raakte om zelf te gaan schrijven. En met succes.

Zijn eerste door hem zelf geschreven én geregisseerde script werd meteen een daverend succes. Reservoir Dogs (1992) werd alom gewaardeerd vanwege de scherpe, vaak nogal absurde dialogen, gitzwarte humor en de flinke hoeveelheid geweld. Tarantino won er heel wat prijzen mee.

Mayonaise

Zijn volgende, en misschien wel bekendste film, Pulp Fiction (1994) schreef hij in Amsterdam. Een paar ervaringen met de Nederlandse cultuur verwerkte hij in opmerkelijke dialogen. De openingsscène bijvoorbeeld waarin John Travolta vertelt over onze smerige gewoonte om mayonaise bij patat te serveren.

Workaholic

Onder collega’s staat Tarantino bekend als een keiharde werker die veel eist van zichzelf én van zijn acteurs. Hij leeft voor zijn films en heeft voor weinig anders tijd. Hij riep altijd dat hij dat ook niet had voor een vrouw en kinderen. Toch trouwde hij eind vorig jaar, op zijn 55ste, met de Israëlische zangeres Daniella Pick. Zij komt niet uit de filmwereld en juist dat zegt Tarantino erg verfrissend te vinden.

In 2003 maakte hij een andere klassieker: Kill Bill. Rond die film ontstond gedoe toen bleek dat hij zijn favoriete actrice Uma Thurman tegen haar zin in veel te hard in een auto had laten rijden omdat haar haren dan mooi zouden wapperen in de wind. Thurman botste tegen een boom en heeft nog altijd last van de verwondingen die ze toen opliep. De twee raakten in onmin maar dat is inmiddels bijgelegd. Toch is ze niet te zien in zijn nieuwste film. Toeval, zeggen ze allebei. Over Once Upon a Time… in Hollywood ontstond deze week ook gedoe. Tarantino was boos op journalisten die de film in Cannes zagen en te veel verklapten over de inhoud. Of daarmee ook echt het kijkplezier is vergald, kunnen we in Nederland pas in augustus beoordelen. Dan draait de film hier in de bioscoop.

Wist je dat

… hij als kind het liefst keek naar films met zoveel mogelijk motoren er in?
… hij vroeger niet goed spellen, slecht was in rekenen en ook geen klok kon kijken? Toch zou hij een IQ van 150 hebben.
… zijn nieuwe film onder meer gaat over de reeks moorden die sekteleider Charles Manson en zijn volgers pleegden? Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Margot Robbie spelen de hoofdrollen.

Anderen lazen ook: Bloedvergieten op z'n Tarantino's.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren