singles day

Singles Day: wat is het en waarom bestaat het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Singles Day is een van oorsprong Chinese feestdag die wordt gevierd op 11-11. De datum van de feestdag is gekozen vanwege de vier enen. Dat getal wordt namelijk als symbool gezien voor het alleen zijn. Deze dag laten (nu nog vooral) Chinese jongeren zien dat ze vrijgezel zijn. Vijf vragen (en antwoorden) over deze bijzondere feestdag.

Hoe is Singles Day ontstaan?

Singles Day werd in 1993 opgetuigd door de Universiteit van Nanking. Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan ervan. Zo zou de feestdag verzonnen zijn door vrijgezelle mannelijke studenten van de Universiteit van Nanking. Ze organiseerden activiteiten op 11 november om aan een vriendin te komen. Omdat het zo goed aansloeg namen andere universiteiten in het land het over. Ook na hun afstuderen zouden de studenten de traditie hebben voortgezet, waardoor Singles Day niet alleen binnen het studentenleven populairder werd.

Een andere uitleg over het ontstaan is het liefdesverhaal van Mu Guang Kun. Deze student, die ook studeerde aan de Universiteit van Nanking, werd geboren op 11 november 1970. Guang Kun had een relatie met een meisje dat stierf aan een ernstige ziekte. Op zijn verjaardag herdacht hij haar met wat vrienden waarna 11 november werd omgedoopt tot het Guang Gun Festival. Voortaan stond deze dag en het festival symbool voor het 'alleen zijn' van Mu Guang Kun.

Wie koopt er dan voor wie een cadeau?

Het oorspronkelijke idee achter Singles Day is dat vrijgezellen zichzelf in het zonnetje zetten. In Nederland doen we dit nog weinig: slechts 2 procent van de Nederlandse vrijgezellen koopt voor zichzelf een cadeau.

Is deze dag dan alleen voor vrijgezellen?

Ja en nee. Vrijgezellendag is oorspronkelijk een dag voor vrijgezellen mannen, maar tegenwoordig vieren ook veel alleenstaande vrouwen deze dag. Het doel is om vrijgezellen aan een relatie te helpen. Hoewel de 1 in de datum staat voor alleen zijn, of voor een individu, groeit het aantal huwelijken op deze dag ook flink. De enen in de datum 11 november worden in China tegenwoordig niet meer (alleen) gezien als het symbool voor alleen of vrijgezel zijn. De enen staan inmiddels ook voor ‘de enige voor mij’ en is 11-11 dé liefdesverklaring.

Wordt er veel geld uitgegeven op deze feestdag?

Hoewel Singles Day in eerste instantie een studentenfeestdag was, is het inmiddels uitgegroeid tot een feestdag die buiten China en vooral ook online wordt gevierd. De dag wordt steeds commerciëler waar veel online winkels op inhaken met extra kortingen die alleen gelden op 11 november. Singles Day leverde het Chinese e-commercebedrijf Alibaba vorig jaar meer dan 17 miljard dollar op. Dit jaar stond de teller na één uur al op 11 miljard euro omzet!

Vieren we 'Singles Day' ook in Nederland?

De Chinese gigant Alibaba doet er alles aan om ieder jaar meer geld te verdienen aan deze dag. Om dat te realiseren schakelde het bedrijf zowel lokale als internationale beroemdheden in, zoals Taylor Swift. In ons land is Alibaba via AliExpress actief. Al is die online shop niet meer de enige met Singles Day-acties. Ook Bol.com, De Bijenkorf, Mediamarkt en het Kruidvat organiseren kortingen en acties.

Anderen lazen ook: Waarom laten we ons gek maken op Black Friday?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden