stromae

Stromae blaast 34 kaarsjes uit, hoe is het nu met hem?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Jarenlang was het stil rondom Stromae. De opvallende, ietwat slungelige maar oh-zo-creatieve artiest brak in 2010 internationaal door met zijn hit Alors on Danse. Vandaag is-ie jarig en blaast-ie 34 kaarsjes uit. Hoe gaat het eigenlijk met deze Belgisch-Rwandese artiest?

Na het succes van zijn tweede album in 2013 wilde Stromae maar één ding: rust. Niet alleen om meer te genieten van familie en vrienden, maar ook om bij te komen van de ernstige bijwerkingen van een antimalariamiddel dat hij slikte tijdens een tour door Afrika. Hij had angstaanvallen en hallucinaties en wist niet zeker of-ie ooit nog muziek wilde maken.

Vage kennis

Muziek maken zit er bij Stromae al vroeg in. In 1985 wordt hij als Paul van Haver geboren in Brussel. Zijn Rwandese vader is afwezig maar zijn Belgische moeder zorgt in haar eentje goed voor haar vijf kinderen. Bij de Van Havers staat altijd de radio aan. Salsa, rumba, Motown en af en toe Jacques Brel. Maar alleen luisteren is niet genoeg voor de jonge Paul. Hij keert pannen om en gebruikt breinaalden als drumsticks. Op school is-ie niet heel ijverig en presteert hij onder zijn niveau. In de hoop op verbetering stuurt zijn moeder hem naar een internaat.

Aanvankelijk voelt hij zich er niet thuis maar op zestienjarige leeftijd begint Paul met een schoolgenoot een rapduo en neemt hij zijn artiestennaam Stromae aan. Het duo houdt niet lang stand en Paul gaat solo verder. Intussen is hij begonnen aan de Filmacademie waar hij zich verdiept in het maken van videoclips.

Wereldhit, kledinglijn en schijnwerpers

In 2010 scoort Stromae een wereldhit met Alors on Danse van zijn debuutalbum Cheese. Het nummer klinkt luchtig maar gaat over de doelloosheid van zijn eigen generatie. Soms klinkt de afwezige band met zijn vader door, zoals in Papaoutai. De rasartiest oogst in 2013 veel succes met album nummer twee: Racine Carrée. Zijn catchy liedjes, originele videoclips en betekenisvolle teksten maken hem geliefd bij een groot publiek. Van Haver is dé stem van zijn generatie.

Fans zijn blij dat hij na een lange pauze weer van zich laat horen. En hoe! Hij bracht in 2018 de negen-minuten-durende track Défiler uit, ter ondersteuning van zijn eigen kledinglijn Mosaert - die hij startte met zijn vrouw en Belgische ontwerper Coralie Barber, en zijn broer Luc Junior Tam. Diezelfde clip werd beloond met de Vlaamse Muziekprijs MIA voor beste videoclip van 2018.

De excentrieke Belg heeft nog genoeg dingen waarmee hij druk gaat zijn, zo liet hij vorig jaar weten. Zo wil hij een animatiefilm voor kinderen maken (die nog niet is verschenen) en werd hij in september 2018 vader van een zoontje. Als bekroning op zijn harde werk kreeg de zanger begin dit jaar zijn eigen wassen beeld in Muséé Grevin in de Franse hoofdstad Parijs. Gelukkig hoefde hij daar niet veel voor te doen.

stromae

Anderen lazen ook: Stromae is terug - en hoe!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren