Tien dagen Nederlands filmfeest in Utrecht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Onder de Dom tegen Bilal Wahib opbotsen? Of op het Vredenburg ineens naast Abbey Hoes staan? Tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) kan dat zomaar gebeuren. Dan wemelt het in Utrecht van de filmsterren. Natuurlijk kun je er ook gewoon een heleboel Nederlandse films gaan zien. Maar er is nog meer te doen.

Gratis films in de kerk

De Janskerk in Utrecht is dit jaar een van de locaties van het festival. Onder de naam NFF Open Huis vertoont het festival van maandag 30 september tot en met woensdag 2 oktober hier gratis drie films, uiteraard van Nederlandse makers. Het gaat om De Libi (met Bilal dus), de worsteldocumentaire Ring of Dreams en de speelfilm De Dirigent. Gratis kaarten zijn te bestellen via de festivalsite.

Films van jongeren

Op dinsdag 1 oktober 2019 vindt een bijzonder programmaonderdeel plaats: het Ithaka Film Festival. Vijf korte films van jongeren (tussen de 12 en 18 jaar oud) die nog maar kort in Nederland wonen gaan dan in première. De jonge filmmakers produceerden alles helemaal zelf: van script tot montage. De films gaan over heel uiteenlopende onderwerpen. Over een jongen die gepest wordt omdat hij zo klein is bijvoorbeeld. Maar ook over hoe het is om te vluchten. Die film begint met bombardementen in Syrië en eindigt in Nederland. Ook bijzonder is een horrorcomedy waarin een klas op kamp gaat. Daar aangekomen blijkt één van de docentes een moordenaar.

Stationsbioscoop

Zelf de stationshal van Utrecht CS staat in het teken van film. Op het balkon van de eerste verdieping van de stationshal is een pop-upbioscoop waar de hele dag door korte films te zien zijn: van hilarische animatiefilms tot aangrijpende documentaires. En allemaal gratis. Met een draadloze koptelefoon kun je jezelf even helemaal afsluiten van de drukke mensenmassa onder je. Prima reden om gewoon een trein later te nemen.

Talkshow

Op het NFF wordt niet alleen naar films gekeken, er wordt ook volop over gepraat. Elke avond zijn er live-talkshows waarin acteurs en regisseurs aan de tand worden gevoeld door onder anderen Art Rooijakkers. Als festivalpubliek kun je gratis aanschuiven. Nieuw is het onderdeel Blikverruimers. Daarin laten onder andere Jandino Asporaat, Tim Hofman en Halina Reijn hun eigen licht op verschillende thema’s in de filmwereld schijnen. Zij laten zelf stukjes van films zien die ze inspirerend vinden en vertellen daarover.

Bioscoopcollege

Wil je graag nog meer over film leren? Schuif dan aan bij één van de vier openbare filmcolleges. Daarbij krijg je eerst een film te zien en kun je daarna de makers al je prangende vragen stellen. Gouden Kalveren Hoogtepunt van het NFF is natuurlijk de uitreiking van de Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film. Op vrijdagavond 4 oktober vindt het Gouden Kalveren Gala plaats en worden prijzen uitgereikt aan onder andere de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Je kunt er alleen op uitnodiging bij zijn, maar iedereen mag natuurlijk wel langs de rode loper komen kijken naar alle gasten. Het gala begint om 19.30 uur. De uitreiking is niet zoals voorgaande jaren op tv te volgen, maar wel live via de festivalsite.

Nederlands Film Festival
Van vrijdag 27 september tot en met zaterdag 5 oktober.

Kijk hier voor kaarten en meer informatie

Anderen lazen ook: Filmrecensie: De Libi.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren