A$AP Rocky, asap rocky

Vijf vragen over de situatie rondom rapper A$AP Rocky

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Is hij wel of niet schuldig? De Amerikaanse rapper A$AP Rocky zit al weken vast in de Zweedse gevangenis vanwege een mishandelingszaak. Het houdt de hiphopwereld flink bezig. En nu bemoeit ook Donald Trump zich met de zaak. Wat is er precies aan de hand? Vijf vragen en antwoorden.

Wie is A$AP Rocky?

A$AP Rocky is een Amerikaanse rapper die vooral bekend is onder hiphopliefhebbers. Hij scoorde meerdere grote hits, waaronder ‘Praise (The Lord)’ met Britse rapper Skepta, ‘Wild For The Night’ met dubstep dj Skrillex en ‘Everyday’. A$AP Rocky is ook onderdeel van het rapcollectief A$AP Mob. Naast zijn carrière als hiphopartiest wordt hij gezien als een groot stijlicoon.

A$AP Rocky - Praise The Lord (Da Shine) (Official Video) ft. Skepta

Waarom is hij opgepakt?

Als onderdeel van zijn festivaltour was de rapper op 30 juni in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daar gaf hij een optreden op Smash Festival. Maar diezelfde dag was A$AP Rocky betrokken bij een vechtpartij. Er verscheen al gauw een aantal filmpjes online. Daarin is te zien dat twee jongens de rapper stalken en continu blijven volgen. Het verzoek van A$AP Rocky om weg te gaan negeerden ze. In een ander filmpje is te zien dat de rapper de jongens daarna aanpakt, ze op de grond gooit en meermaals slaat en schopt. Naar aanleiding hiervan werd A$AP Rocky na zijn show in Stockholm opgepakt door de Zweedse politie.

Waarom vinden mensen dat hij onschuldig is?

Veel mensen vinden dat A$AP Rocky onschuldig is en willen dat hij vrijkomt. De hashtag #FREEASAPROCKY gaat daarom ook al weken rond op social media. Waarom ze denken dat Rocky onterecht vastzit? In de video's die de rapper zelf deelde op social media vertelt hij dat de jongens zijn bewaker sloegen met oordopjes en dat ze de rapper bleven stalken. Hij maakte in het filmpje ook duidelijk aan de jongens geen problemen te willen. Dat is uiteindelijk toch uitgelopen tot een vechtpartij, waarin de rapper betrokken was. Veel mensen vinden dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld.

Waarom is Donald Trump zich ermee gaan bemoeien?

Ook Donald Trump heeft zijn steun betuigd aan A$AP Rocky. Amerikaanse supersterren Kanye West en Kim Kardashian vroegen Trump om Rocky te helpen. Donald Trump zelf ziet Rocky als een belangrijke vertegenwoordiger van de afro-amerikaanse gemeenschap en vindt het daarom belangrijk dat hij goed behandeld wordt. De Amerikaanse president heeft daarom met de Zweedse premier gepraat over de zaak. ‘Hij heeft me gegarandeerd dat A$AP Rocky eerlijk wordt behandeld’, vertelt hij op Twitter. De Zweedse premier Löfven gaf aan dat de rapper geen speciale behandeling krijgt. ‘In Zweden is iedereen voor de wet gelijk, ook bezoekers uit andere landen’, vertelt hij in een statement. 

Moet A$AP Rocky nu de gevangenis in?

A$AP Rocky krijgt dus geen speciale behandeling, ondanks de hulp van Donald Trump. En dat is slecht nieuws voor hem, want inmiddels heeft de Zweedse Justitie geconcludeerd dat hij schuldig is. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. Volgende week begint de rechtszaak. Trump is hier erg boos over. Op Twitter laat hij het volgende weten: ‘Geef A$AP Rocky zijn vrijheid terug. We doen zoveel voor Zweden, maar dat geldt kennelijk niet de andere kant op.’ Wordt vast en zeker vervolgd...

Donald J. Trump 1564130964

Anderen lazen ook: JAY Z: van straatjochie tot miljardair.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren