songfestival vriendjespolitiek

Vriendjespolitiek op het Songfestival: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Krijgt Nederland echt altijd meer punten van België dan van Spanje? En geven Turkije en Cyprus elkaar inderdaad nauwelijks punten? Het lijkt er verdacht veel op dat tijdens dit internationale muziekfeest landen alleen hun beste buren veel punten geven. Vriendjespolitiek op het Eurovisie Songfestival: een kern van waarheid of dikke onzin?

Het bestaat, zo blijkt uit onderzoek van Elianne Moene (18), die dit jaar eindexamen vwo doet en voor haar profielwerkstuk onderzoek deed naar de scores op het Songfestival. 'Ik heb systematisch en grondig gekeken naar de gegevens van de afgelopen 15 jaar. Welke landen doen mee en hoeveel punten geven zij elkaar? De vriendjespolitiek bestaat echt!', vertelt ze.

Homohuwelijk

De deelnemers hoeven al 20 jaar niet meer in hun landstaal te zingen, maar de gunfactor tussen landen met dezelfde taal blijft hoger. Als twee landen aan elkaar grenzen, geven ze elkaar opvallend meer punten. Behalve oude koloniale banden en slepende (grens)kwesties, speelt ook het moment waarop twee landen lid werden van de EU een rol. Zo zijn EU-leeftijdsgenoten vrijgeviger voor elkaar dan voor landen die veel eerder of juist veel later tot de EU zijn toegetreden.

En naarmate twee landen etnisch en/of religieus meer verwant zijn, geven zij elkaar meer punten. Een andere bijzondere uitkomst is dat landen die (bijna) tegelijkertijd het homohuwelijk hebben gelegaliseerd, elkaar ook meer punten geven.

Gezworen vrienden

Veel Grieken en veel Cyprioten zouden liever zien dat Cyprus helemaal bij Griekenland hoorde. Deze band krijgt extra vorm op het Eurovisie Songfestival: de landen gunnen elkaar iedere keer weer veel punten. Een soortgelijke band vind je tussen Roemenië en Moldavië. 

Tussen België en Nederland bestaat ook een hechte vriendschap, zo blijkt uit de puntentelling. En dat is niet zo gek: de landen grenzen aan elkaar, zijn tegelijk lid geworden van de EU, lijken op elkaar in etniciteit en in religie én hebben een officiële taal gemeen.

Zéro points

Andersom komt ook voor: landen die elkaar het licht in de ogen maar nauwelijks gunnen. Terwijl Cyprus en Griekenland ware Songfestival-vrienden zijn, zijn Cyprus en Turkije juist echte Songfestival-vijanden. Iets waar de slepende Cyprus-kwestie ongetwijfeld een aandeel in heeft. Ook Turkije en Letland houden de punten zoveel mogelijk weg bij elkaar. De reden? Ze hebben niets met elkaar gemeen op het gebied van taal, etniciteit of religie. Turkije en Israël zijn ook (nog) geen vrienden van elkaar, net zomin als Israël en Nederland. In beide gevallen lijkt de Palestijnse kwestie de oorzaak van 'dit kwaad'.

Lage scores tussen Hongarije en Bosnië-Herzegovina lijken vooral te maken te hebben met religie. Dat komt omdat de meeste mensen in Bosnië-Herzegovina moslim zijn, en in Hongarije heerst islamofobie. Geen beste match qua puntenverdeling dus. 

Zaterdag 18 mei is de finale van het Songfestival. Nu eens kijken of de conclusies kloppen over de puntenverdeling tussen de deelnemende landen.

Anderen lazen ook: De 7 grootste Songfestival-concurrenten van Duncan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren