Stanley H. Beeld Nikolai van Nunen

Stanley H.: topschurk met twee gezichten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Bankovervaller, drugsbaas, bajesontsnapper, antiekhandelaar, afperser, vastgoedmagnaat, leraar en klusjesman. Stanley H. was het allemaal. Over zijn leven is een dramaserie gemaakt. Vanavond komt aflevering twee op tv. Wie was deze topschurk?

Stanley Marshall Hillis wordt in 1946 geboren uit een flirt tussen een Nederlandse vrouw uit Den Haag en een Canadese militair die meehelpt bij de bevrijding. Omdat pa al gauw de benen neemt, groeit de kleine Stan zonder vaderfiguur op. Tussen zijn twee stiefvaders en hem wil het ook al niet vlotten. Aan het eind van zijn jeugd vertrekt Stanley naar Frankrijk om daar dienst te doen in het Vreemdelingenlegioen: een leger met soldaten van zestig verschillende nationaliteiten, waarvoor je vijf jaar kon tekenen zonder een spoor achter te laten.

Dubbelleven

Volgens de overlevering gaat Hillis in die tijd van verlegen jochie naar oersterke, brutale vent. Terug in Nederland begint hij in de jaren tachtig met een nieuwe hobby: banken overvallen. Daar is hij aardig wat tijd aan kwijt. Maar Hillis leidt een dubbelleven. Aan de ene kant is er de topcrimineel (ook wel ‘de ouwe’ genoemd) die tot de gang van vermoorde opperschurk Klaas Bruinsma hoort. Ondertussen sleutelt hij ook aan oude meubeltjes in zijn eigen antiekloods in Amsterdam-Noord. Tenminste, als hij niet in zijn optrekje aan de Costa del Sol zit. In de jaren negentig verdient hij goudgeld als de politie expres grote drugstransporten oogluikend door laat gaan, in de hoop de hele bende op te rollen.

Plaksnor

Hillis is niet bang voor de dood. Als die komt, zoeken ze het hier maar uit zonder mij, zou hij ooit gezegd hebben. Roekeloos als hij is, weet hij in zijn leven uit meerdere gevangenissen te ontsnappen. Als hij in 1985 uit de Bijlmerbajes weg ziet te komen, is dat groot nieuws. De politie typeert hem als ‘extreem vuurwapengevaarlijk’. Na die ontsnapping zoekt Hillis zelf contact met tv-coryfee Sonja Barend. Woest is hij over de manier waarop de politie hem wegzet. Hij is heus niet die freak voor wie de mensen zo worden gewaarschuwd. Hij vertelt, vanaf een geheime locatie, tussen neus en plaksnor door ook nog even dat hij ergens in zijn leven ook nog schoolmeester is geweest en les heeft gegeven in handvaardigheid. Toenmalig politiechef Klaas Wilting moet de beelden onvoorbereid aanzien tijdens een live-uitzending van het programma. Hij noemt de werkwijze van Barend en haar redactie ‘in- en intriest’.

Dertig kogels

In februari 2011 wordt ‘de ouwe’ met ruim dertig kogels koud gemaakt in de hoofdstad, op klaarlichte dag onder de neus van de politie. Wie daarachter zit? Dat is nog steeds in heel veel nevelen gehuld. Wel zeker is dat deze man met al zijn fratsen een perfect voer is voor een dramaserie.

Stanley H., Vanaf zondag 13 oktober om 20.15 bij KRO-NCRV op NPO 3

Anderen lazen ook: 'Door Zondag met Lubach onthoud je nieuws beter.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren