coca cola

Wist jij deze 7 dingen al over Coca-Cola?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Je hebt vast wel eens een colaatje gedronken, maar grote kans dat je vrij weinig weet over dit bruine goedje. Want wist jij dat Coca-Cola dit jaar 90 jaar bestaat in Nederland? 7 weetjes op een rijtje.

1. Voor het eerst naar Nederland

In 1928 kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland: ze waren hoofdsponsor van de Olympische Spelen in Amsterdam. Amerikaanse atleten namen allerlei kratjes - van de toen nog onbekende - frisdrank mee naar Nederland. Inmiddels zijn het logo, de flessen en de drank samen een wereldwijd bekend icoon. 

2. 5 cent

Apotheker John Pemberton is de bedenker van Coca-Cola. Eén van zijn experimenten, siroop gemengd met koolzuurhoudend water, werd voor 5 cent per glas verkocht.

3. Gele cola

In Peru bestaat een andere versie, namelijk gele cola. Dit drankje heet Inka cola en is een geelkleurig drankje met prik, gebaseerd op vruchten en met een smaak van bubbelgum. De oorspronkelijke ingrediënten waren kamille en citroengras.

4. Blond haar

Het broodje aap-verhaal gaat dat Coca-Cola donker haar blond moet maken. Maar dat is niet waar.

5. Zonder kleurstoffen

Als er geen kleurstoffen toegevoegd zouden worden aan Coca-Cola ziet het er groen uit. 

6. Mentos

Als je een mentos in een fles cola gooit dan ontstaat er een cola-fontein. Dat komt door dat er in mentossnoepjes Arabische gom zit. Dit maakt je snoepje zacht, maar zorgt er ook voor dat het koolzuurgas makkelijk kan ontsnappen. Dat gaat zelfs zo snel, dat er heel veel cola uit de fles spuit.

7. De Kerstman

In 1931 gaf Coca-Cola de opdracht aan een tekenaar om de Kerstman opnieuw 'vorm te geven'. Hiervoor werd de Kerstman neergezet als een kabouter, elf of zelfs een enge gnoom. Het beeld van de gezellige Kerstman met zijn witte baard, rode pak en dikke buik is ontstaan dankzij deze opdracht van Coca-Cola!

Anderen lazen ook: Geen suiker meer in Sprite, maar wat dan wel?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren