Foto Djerraldo Goedhart.

Zangeres Delany: 'Zelf ben ik nog nooit verliefd geweest'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Of het nou omlijst is met een enorme bos krullen of met steile lokken tot haar billen, het gezicht van zangeres Delany (20) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphopwereld. Donderdag komt de zangeres samen met rapper Trapjack met een nieuw nummer Langzaam, dat over de liefde gaat.

Delany maakt al jarenlang muziek. Op haar vierde stond al op het podium en deed ze mee aan zo veel mogelijk talentenjachten. ‘Ik zong en danste in glitterjurkjes. Dat vond ik superleuk! Op mijn elfde begon ik met echte audities. Ik deed mee met The Voice Kids en Holland’s Got Talent, maar ik kwam nooit verder dan de eerste ronde. Ik denk dat ik er nog niet klaar voor was.’ Op haar zestiende probeerde ze het weer bij The Next Boy/Girl Band. Dat ging beter: ze kwam in de finale terecht. Een paar jaar later zat ze in House of Talent, waarvoor ze een halfjaar met andere muzikanten in een huis zat opgesloten.' Daar heb ik veel van mezelf kunnen laten zien en daarna ging het hard.’ (De tekst gaat verder na de foto).

View this post on Instagram

Focus Deetje u’ve got this.😼

A post shared by PRINCESS 777❄️ (@delanylb) on

Schrijversdip

Een laatste duwtje kreeg ze vorig jaar van rapper Frenna. Hij vond haar zó goed, dat hij haar een contract aanbood bij zijn platenlabel 777. ‘Ik had een optreden in een club en hij was daar aan het chillen. Een week later belde hij me om te vragen of hij me mocht helpen met mijn carrière. Daar was ik heel blij mee. Zijn exposure is enorm en hij is de meest gestreamde artiest van Nederland!’.

Delany hield zich toen al steeds meer bezig met Nederlandstalige muziek. Een richting die ook Frenna haar adviseerde. ‘Er zijn maar weinig vrouwen in de Nederlandse hiphop. Ik vind het superleuk om te doen en het werkt. Dus dan zie ik dat zakelijk als een goed idee. Maar toen ik net bij Frenna kwam, zat ik in een schrijversdip. Hij heeft me geholpen door me te laten zien dat je juist niet te veel moet nadenken bij het schrijven van een nummer. Plezier maken is veel belangrijker.’

Liefde

De nummers van Delany gaan vaak over de liefde. Haar nieuwe nummer Langzaam dat ze samen met de Rotterdamse rapper Trapjack maakte, gaat over langzaam verliefd worden op iemand. Zelf is ze alleen nog nooit verliefd geweest. Maar dat hoeft volgens haar niet te betekenen dat ze er niet over kan schrijven. ‘Ik weet misschien niet hoe het voelt, maar ik zie het wel bij anderen. Daarom weet ik een beetje hoe het is en kan ik er wel over schrijven. Dat is hetzelfde als bij bijvoorbeeld een sprookje. De schrijver heeft dat ook niet meegemaakt, maar daarom kan het wel een goed verhaal worden.’ (De tekst gaat verder na de foto).

Altijd ziek

Wie Delany ziet springen op het podium of enthousiast hoort vertellen over haar muziek, denkt waarschijnlijk al snel dat ze een enorm energiekanon is. Toch is dat niet zo. Delany heeft het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS) en is daardoor altijd oververmoeid en heeft voortdurend hoofdpijn, buikpijn, zenuwpijn en gewrichtspijn.

‘Ik kreeg de diagnose op mijn zestiende. Voor die tijd werd ik gezien als luie puber die niet wilde meewerken en die niet naar school wilde.’ Toch blijft ze doen wat ze wil doen: muziek maken. ‘Mijn ziekte matcht totaal niet met mijn persoonlijkheid. Ik ben heel extravert, praat graag met iedereen en ben altijd aan het lachen. Op het podium word ik superblij als mensen mijn muziek meezingen. Maar daarna merk ik altijd hoeveel energie dat kost en moet ik veel slapen om bij te komen. Ik heb ook wel momenten gehad dat het echt niet meer ging en dat ik door mijn benen zakte, maar ik ben vooral heel blij dat het vaak wel lukt.’ (De tekst gaat verder na de foto).

Vooroordelen over vrouwen

Delany gebruikt nu elke dag medicijnen om haar pijn wat te verminderen. Daardoor kan ze meer dingen doen die ze leuk vindt, zoals optreden en muziek maken. En daar gaat ze zeker nog even mee door. Dit jaar komt haar nieuwe EP uit en wil ze nog veel meer samenwerken met andere artiesten. En dan vooral met vrouwen. ‘Vrouwen zeggen vaak dat ze in de minderheid zijn in de muziek. Maar ik vind dat je gewoon moet doen alsof dat niet zo is. Als we samen veel nieuwe muziek uitbrengen, maken we dat vooroordeel steeds een beetje kleiner.

Benieuwd naar het nummer Langzaam? Hier kun je 'm luisteren: 

Delany x Jack - Langzaam (prod. Gideonite)

Anderen lazen ook: Zangeres Emma Bale is terug, en hoe!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren