Schotland stemt voor gratis maandverband en tampons

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Doorlekken omdat je niet genoeg geld hebt voor maandverband of tampons. Schotland wil daar een einde aan maken. Deze week stemde het parlement voor een wet voor gratis menstruatieproducten.

Met een beetje pech ben je als vrouw voor meer dan drieduizend euro aan tampons en maandverband kwijt in je leven. Dat is veel geld, zeker als je niet veel geld hebt. Daarom stelde de Schotse politicus Monica Lennon een wet voor die menstruatieproducten gratis moet maken. ‘Ongesteld zijn is normaal’, zei ze daarover tegen The Herald. ‘Gratis toegang tot tampons, maandverband en herbruikbare opties zou ook normaal moeten zijn.’

Haalbaar?

Dinsdag stemde het Schotse parlement met Lennons wetsvoorstel in. Bijna iedereen stemde vóór, slechts één politicus stemde niet. Er zijn wel twijfels of het plan haalbaar is. De wet gaat de Schotse overheid waarschijnlijk zo’n 11 tot 40 miljoen euro per jaar kosten.

Proef met gratis maandverband en tampons

De Schotse wet komt niet uit de lucht vallen. Er was al een proef waarbij vrouwen en meisjes uit arme gezinnen gratis tampons en maandverband kregen. Ook op scholen en universiteiten waren al een tijdje gratis menstruatieproducten te krijgen.

Eerste land ter wereld

Uit een onderzoek van Plan International onder Britse meisjes van 14 tot 21 jaar bleek twee jaar geleden dat één op de zeven meisjes weleens moeite heeft om tampons of maandverband te betalen. Met de nieuwe wet is Schotland het eerste land ter wereld dat deze producten gratis beschikbaar maakt.

Moeten ze dit ook in Nederland gaan doen? Laat hier weten wat jij vindt van deze stelling.

Anderen lazen ook: Ongesteldheidsles op school: goed idee of nee?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren