ouder worden

7 feiten over oud(er) worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Je lichaam werkt op een bijzondere manier, de kleinste onregelmatigheden kunnen de boel behoorlijk in de war schoppen. Aan de andere kant: zodra een virus het lichaam in wil kruipen komen die witte bloedcellen gelijk in opstand. In deze serie bespreken we (te) gekke weetjes over het menselijk lichaam. Deze week: 7 feiten over oud(er) worden.

1. Waarom worden we steeds ouder?

De kans dat jij negentig jaar wordt is groot, want we leven steeds langer. Dat heeft onder andere te maken met een gezondere leefstijl, schoner drinkwater en geneeskunde die tegenwoordig beter ziektes kan bestrijden. Door al deze factoren begint het verouderingsproces later en is de kans dat jij ouder wordt flink toegenomen. En je wist het waarschijnlijk al maar voor vrouwen is de kans dat ze stokoud worden groter dan voor mannen! Ze leven gemiddeld zes jaar langer.

2. Waarom kopiëren cellen zich in je lichaam?

Je lichaam vernieuwt zich de hele tijd. Iedere dag maakt het nieuwe cellen door oude cellen te kopiëren. Bij dat kopiëren gaat nogal eens wat mis. Je kunt het vergelijken met een kopieerapparaat waarmee je een kopie van een kopie maakt. Als je dat steeds achter elkaar doet komen er steeds meer fouten bij: de kopie wordt steeds waziger. Zo werkt het met ouder worden ook. Naarmate meer en meer cellen zich kopiëren komen er meer ‘foutjes’. Zo krijg je rimpels, rugklachten, ouderdomsvlekken en grijs haar.

3. Hoe ontstaan rimpels?

Je huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Onder de bovenste huidlaag (de opperhuid) zit de lederhuid. Bindweefsel en elastine in deze laag zorgen ervoor dat je huid stevig is. Hoe ouder je wordt hoe minder elastine je aanmaakt en dat betekent... rimpels! Er niet al op je dertigste uitzien als een rozijn? Mensen die weinig zonnen en niet roken hebben minder snel last van fijne lijntjes.

4. Bestaat er een wondermiddel?

Fitter zijn, organen die weer beter werken en haar dat steeds voller wordt, en dat op je 89ste. Allemaal door een verjongingskuur! Het lijkt regelrecht uit een film te komen, maar wordt misschien eerder werkelijkheid dan we dachten. Onderzoekers in Rotterdam testten in 2017 een zelf ontwikkeld verjongingsmiddel op muizen en het werkte! De stof Proxofim pakt de cellen aan die mensen en dieren ouder maakt. Het middel zou volgens onderzoekers ook wel eens kunnen helpen om kanker te bestrijden. Maar voor het zover is (ze hopen over een jaar of twee) moet het middel eerst nog uitgebreid onderzocht en getest worden.

5. Word je naarmate je ouder wordt ook gelukkiger?

Positief punt: vertrouwen en geluk nemen over het algemeen toe naarmate mensen ouder worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië dat gedaan werd in 2016. Voor het onderzoek werden de afgelopen dertig jaar gegevens van 200.000 gegevens van mensen geanalyseerd. Uit de resultaten bleek dat mensen naarmate ze ouder worden vaak meer vertrouwen krijgen en daardoor ook gelukkiger worden. Ouderen zijn door hun levenservaring beter in het vermijden of beperken van stress. Een nadeel: door de toename in vertrouwen zijn ouderen ook gevoeliger voor oplichters.

6. Meer stress = meer grijze haren

Roepen jouw ouders ook wel eens: ‘Je geeft me nog grijze haren door de stress!’ Je hoort het zo vaak dat het verleidelijk is om te geloven, maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat stress voor grijze haren zorgt. Toch sluiten sommige artsen het niet helemaal uit. Stresshormonen kunnen zorgen voor ontstekingen in je lichaam die je melanineproductie (dat zorgt voor kleur) kunnen verminderen. En minder melanine betekent, juist.. meer grijze haren.

7. Man of vrouw, wie wordt er ouder?

Vrouwen lopen gemiddeld zes jaar langer op de planeet rond dan mannen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dat het te maken kan hebben met de leefstijl van mannen. Die is over het algemeen ongezonder dan die van vrouwen (ze roken en drinken meer en ervaren vaker stress). Maar er zijn meer mogelijke oorzaken. Zo zouden vrouwen bijvoorbeeld een beter afweersysteem hebben. Toch is de precieze oorzaak nog erg vaag. De leeftijd waarop mannen en vrouwen sterven groeit trouwens ook flink naar elkaar toe vergeleken met de middeleeuwen.

Anderen lazen ook: 7 (te) gekke weetjes over poep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren