poepfeitjes

7 (te) gekke weetjes over poep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Je lichaam werkt op een bijzondere manier, de kleinste onregelmatigheden kunnen de boel behoorlijk in de war schoppen. Aan de andere kant: zodra een virus je lichaam in kruipt komen die witte bloedcellen gelijk in opstand. In deze serie bespreken we (te) gekke weetjes over het menselijk lichaam. Deze week: 7 poepfeiten.

1. Je poep is (meestal) bruin, waarom is dat?

Eten komt na een lange reis door je maagdarmkanaal uiteindelijk in je dunne darm. Daar wordt de kleurstof bilirubine toegevoegd die ontstaat doordat rode bloedcellen afbreken. Bilirubine is giftig voor je lichaam. Je lever breekt de giftige stof af en vervolgens poep je het weer uit. Door de kleurstof bilirubine is een drol bruin. Bij jou ook? Mooi! Een teken dat je gezond bent. Schiet nou niet gelijk in de paniekmodus als je drol groen, paars of geel is, dat kan namelijk ook liggen aan de kleurstof in je eten (denk rode kool, gele paprika, groene spinazie…).

2. Je kunt poep doneren

Dat je bloed, organen en sperma kunt doneren is vrij bekend, maar wist je dat je ook poep kan doneren? De patiënt krijgt de poep via de via de neus toegediend. Uh gatsie? Dat valt mee: je ruikt en proeft er niks van. De poep wordt eerst flink verdund (soort chocolademelk) en gaat met een slangetje via je neus naar je darmen. Iemand met bijvoorbeeld chronische diarree kan door poep van een gezonde donor binnen twee uur genezen zijn!

3. Waar bestaat poep eigenlijk uit?

Poep bestaat voor het grootse deel uit water, zo’n 75 procent. Verder is het een mix van dode en levende bacteriën, vet vezels, zout en proteïne (eiwit).

4. Waarom is poep zo'n taboe-onderwerp?

Poepen is voor veel mensen een taboe. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen vonden veel mensen het de normaalste zaak ter wereld en deden hun behoefte vaak gewoon op straat.

5. Een bakkie keutelkoffie kost zo'n twaalf euro, hoe kan dat?

Zin in een bakkie keutelkoffie? Trek dan je portemonnee maar. Voor een bakje poepsjieke Kopi Loewakkoffie betaal je al snel twaalf euro. De koffie wordt in Indonesië gemaakt van keutels van de Loewak, een soort kruising tussen een kat en een Wezel. Dit schattige dier eet de koffiebessen met daarin de koffiebonen op en poept het in zijn geheel weer uit. De bonen worden uit de poep gevist (minder fijn baantje), gewassen, gemalen en tadaa: koffie! Er zit wel een luchtje aan: de dieren die de koffie produceren leven vaak in piepkleine hokjes en worden slecht behandeld.

6. Als je ongesteld bent, dan poep je vaker

Vrouwen die ongesteld zijn poepen vaker. Niet echt een onderwerp voor in de koffiepauze, maar daarom niet minder interessant. De boosdoeners? De hormonen prostaglandinen en progesteron die je darmen prikkelen.

7. Je poep zegt veel over jouw gezondheid

Check je poep! Na een grote boodschap even achterom kijken is helemaal niet zo’n slecht idee. Je drol kan je namelijk veel vertellen over de gezondheid van je spijsverteringsstelsel. Normale poep is bruin en smeuïg, niet te hard maar ook geen diarree. Wijkt jouw poep daar qua vorm en structuur erg van af, boek dan een retourtje huisarts. En test gelijk hier even hoe gezond jouw darmen zijn.

Anderen lazen ook: In het weekend uitslapen is gezond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren