Julia Depressie

'Als ik erover had gepraat, had ik niet zo diep gezeten'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Somber, nutteloos en uitzichtloos. Zo'n tweeënhalf jaar geleden ging het niet zo goed met Julia (18), ze werd depressief. 

'Ik had soms het idee alsof ik leefde als een zombie. Alsof er watten in mijn hoofd zaten', zo omschrijft Julia (niet haar echte naam) het. Die gevoelens stapelden zich op tot de zomer van 2015. Ze had haar vmbo-diploma gehaald en kon geen afleiding meer vinden in haar schoolwerk. Toen ze met haar moeder onderweg was naar een kennismaking voor een studie, ging het mis. 'Ik had me ingeschreven voor een opleiding maar ik wist eigenlijk nog niet precies wat ik wilde. We waren aan het wachten op de bus, vlakbij een treinstation. De spanning liep zo op, dat ik tegen mijn moeder zei: “Ik wil dit niet meer.” Ik dreigde voor de trein te springen.'

Zes plankjes

'Nog diezelfde dag volgde een gesprek met de huisarts en andere specialisten. Maar ernstig genoeg om haar te laten opnemen, was de situatie volgens hen niet. Tot het moment dat Julia daar zelf om smeekte. ‘Ik zei letterlijk: “Als ik nog langer moet wachten, lig ik straks tussen zes plankjes.” Ik voelde me zo radeloos en heel erg bang. Maar ook verdrietig en boos. Ik kon niet meer verder', legt ze uit. In de kliniek werd de diagnose depressie gesteld. Julia werd daar zes weken behandeld.

‘Ik kon weer redelijk normaal functioneren en was geen gevaar meer voor mezelf.’ Een heftige en intensieve periode volgde met veel therapie en medicatie, maar heel langzaam en stap voor stap klom Julia uit het dal. 'Ik heb nog steeds mijn moeilijke periodes, maar ik weet nu hoe ik er mee moet omgaan. Afleiding zoeken en leuke dingen doen bijvoorbeeld', vertelt ze.

Erover praten

Praten over haar depressie vond Julia moeilijk. ‘Ik hield mensen het liefst zo ver mogelijk op afstand. Ik wilde het er juist niet over hebben, omdat ik dacht dat mensen mij niet begrepen. Ook wilde ik niemand opzadelen met mijn problemen.’ Toch ziet ze nu in dat ze haar gevoel wél had moeten uiten. 'Als ik erover had gepraat, had ik niet zo diep gezeten. Mensen kunnen niet in jouw hoofd kijken en weten niet wat er aan de hand is als je niks vertelt. Niemand kan je dan helpen.'

Deze week is de campagne 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar' van het ministerie van Volksgezondheid van start gegaan. Uit een peiling blijkt dat het voor jongeren met depressie moeilijk is om erover te beginnen. Julia weet hoe belangrijk dat is, maar ook hoe moeilijk. 'Praat er daarom over met iemand die je vertrouwt. En: als je ziet dat het met een ander niet goed gaat, spreek diegene hier dan op aan’, adviseert ze.

Ga voor meer informatie en een test naar omgaanmetdepressie.nl.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 'Jongeren met een depressie hebben twee problemen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren