clitoris vagina seksualiteit
Feiten en fabels over piemels en poezen

De clitoris is meer dan dat kleine knopje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Je wordt ermee geboren, maar een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Over onze geslachtsdelen zijn nog een hoop misverstanden. Die zorgen voor frustraties. In deze rubriek ontkrachten we daarom in totaal zes hardnekkige mythes over piemels en poezen. 

De vorige drie afleveringen van deze rubriek gingen over piemels. Nu is de vrouwelijke flamoes aan de beurt. Laat al je schaamte maar varen, want arts Tess Wemeijer (26) én mede-auteur van het boek Poezenpraat deelt de komende weken haar kijk op drie (al dan niet vunzige) vaginale broodje-aap-verhalen.

Fabel #4: De clitoris is niets meer dan dat kleine knopje aan de buitenkant van je vagina

Je clitoris lijkt maar een klein bultje of knopje, maar laat je niet foppen! Haar grootste deel zit 'verstopt' in je lichaam, verborgen achter de schaamlippen. 'In totaal is de 'clit' gemiddeld wel zo’n tien centimeter lang. Het bubbeltje aan de buitenkant is slechts het topje van de ijsberg, zullen we maar zeggen', aldus Wemeijer. Je kunt dat binnenste deel zelf niet zien, maar wel voelen. 'Een clitoris heeft, voor zover we weten, maar één functie: seksueel genot. Ze zwelt op als vrouwen of meisjes opgewonden raken, eigenlijk net zoals een piemel dat doet.' En wist je dat de clitoris ook groeit? Als 35-jarige vrouw is ie ongeveer drie keer zo groot als tijdens je puberteit. Ja, echt. Gelukkig wordt ze nooit enorm, dus als bejaarde vrouw pas je nog gewoon in je (oma-)onderbroek. En haar functie? Die verliest ze nooit. Hoera.

Voorkom pussy-problems

In deze rubriek geeft Wemeijer je elke week, gratis en voor niets, nog een gouden poezentip cadeau. De tip van vandaag: 'vervang je tampon minstens vier keer per dag als je ongesteld bent. Dan houd je het van binnen fris.’

Anderen lazen ook: 'Penisfullness maakt je bewuster van je piemel' en 'We moeten af van masturbatie-schaamte'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren