Vagina
Feiten en fabels over piemels en poezen

'Een beetje schimmel huist in elke vagina'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Je wordt ermee geboren, maar een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Over onze geslachtsdelen zijn nog een hoop misverstanden. In deze rubriek ontkrachten we daarom in totaal zes hardnekkige mythes over piemels en poezen. Deze week hebben we het over: visluchten en balancerende bacteriën.

Vorige week hadden we het in deze rubriek over de vagina als milieu-activiste. Vandaag deelt arts Tess Wemeijer (26) én mede-auteur van het boek Poezenpraat voor de laatste keer haar kijk op drie (al dan niet vunzige) vaginale broodje-aap-verhalen.

Fabel #6: Een gezonde poes ruikt naar rozen

‘Elke dag wat afscheiding die wat zurig ruikt is, vanaf je puberteit, normaal. Een gezonde poes hoort een beetje nattig te zijn', vertelt Wemeijer. Maar heeft het een vislucht en een groengelig kleurtje? En gaat het na een week niet over? Ga dan naar de huisarts. 'Van nature is je vagina een zuur ding. Haar belangrijkste bacteriën zijn melkzuurbacteriën. Het kan wijzen op een verstoring van die bacterie-balans. Bij blijvende klachten krijg je een antibioticakuur.' Is je afscheiding brokkelig en wit, een beetje als hüttenkäse? En jeukt het? Dan kun je een schimmelinfectie hebben. Een beetje Candida-schimmel huist in iedere vagina, maar pakt zijn kans om te groeien als de zuurgraad omhooggaat. Niks ernstigs, wel vervelend.

Yoghurt

Ben je er na een week niet vanaf, koop dan een crème of inwendige capsule bij de drogist. Op vakantie of gewoon niet in staat om naar de apotheek te gaan? 'Duik in de koelkast voor wat kwark, yoghurt of karnemelk en smeer die op de geïrriteerde plekken', adviseert Wemeijer. 'Door het koude en zure ervan werken ze kalmerend op schrijnende momenten. Maar ze helpen je niet van je schimmel af. Tot slot: realiseer je dat dit kan gebeuren zonder duidelijke aanleiding. Hormonen kunnen veel verstoren. Daar heb je geen enkele invloed op.'

Geheimtip

Vandaag geeft Wemeijer ook haar laatste geheimtip ter voorkoming van poezenproblemen. 'Gun je flamoes ’s nachts de volledige vrijheid.' Lekker naakt slapen dus. 'Da's ontzettend goed voor de ventilatie.'

Anderen lazen ook: De clitoris is meer dan dat kleine knopje of 'We moeten af van masturbatie-schaamte'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren