ontvrienden

Eerste Hulp Bij Ontvrienden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Vandaag is het Unfriendday. En al ontvrienden klinkt nogal onaardig, het is soms net als in een relatie. Waarom elkaars tijd verdoen als je hét eigenlijk niet meer voor elkaar bent? Alleen hoe ontvriend je iemand? Wij geven je een paar tips en adviezen.

Het is eigenlijk vrij simpel: Je hebt meer aan drie hele goede vrienden, dan aan dertig vage kennissen. Bij goede vrienden kun je namelijk aankloppen als er écht wat is. En heb je een keer een rotbui, dan zet je daarmee niet meteen de vriendschap op het spel. Hoe minder vrienden je hebt, hoe meer tijd je overhoudt om in de vriendschap te investeren! 

Zwaaien en doorlopen

Sommige niet-langer-gewenste vriendschappen sterven een stille dood. Je belt een paar keer niet terug, de ander reageert niet op uitnodigingen en vroeg of laat begrijpen jullie elkaars hint en laat je elkaar maar met rust. Als je elkaar dan een keertje tegenkomt in de supermarkt of de bioscoop bijvoorbeeld, kun je prima naar elkaar zwaaien en doorlopen. Maar het is ook awkward, en lastig. Het is nooit echt uitgesproken dat je geen vrienden meer bent.

De 3 do’s bij ontvrienden

Het is een stuk prettiger om de vriendschap op een aardige en respectvolle manier te beëindigen. Met deze do's  wordt het in ieder geval een stuk makkelijker. Het geheim van een goed afscheidsgesprek bestaat uit drie do’s:

Tip 1: Wees aanwezig: Daarmee bedoelen we dat je letterlijk aanwezig bent. Zet je voeten goed op de vloer, voel je billen op de stoel en wees je bewust van je gevoelens. Heb je gespannen spieren? Een brok in je keel of kramp in je maag? Je hiervan bewust zijn vergroot de kans dat je je niet laat afleiden of in de war raakt.

Tip 2: Houd het bij jouw gevoelens: In plaats van dat je de ander vertelt wat-ie allemaal fout doet in jouw ogen, vertel je aan de ander wat jij wilt voor jezelf. Hoe jíj wil zijn. Probeer het zo positief mogelijk te houden en probeer - jezelf en die ander - niet te veroordelen. Anderen hoeven niet te veranderen of te versnellen in hun ontwikkeling voor jouw plezier. En dat geldt ook andersom, voor jou dus. Leg uit dat je verder gaat zonder die ander en wens hem of haar ook veel plezier met wat-ie wil (of hoopt) te gaan doen.

Tip 3: Wees helder: Als je een gesprek voert om een vriendschap te beëindigen verwacht dan geen vredesvoorstel. Of excuses en complimenten. Het kan zo zijn dat iemand oprecht geïnteresseerd is in wat je zegt en te kennen geeft met jou mee te willen 'groeien'. Weet je niet goed wat je daarmee moet? Parkeer het dan even en zeg dat je nog van je laat horen als je eraan toe bent.

Opvulling

Een vriendschap die je niets meer brengt, kost alleen maar energie. En hoe zoet het misschien ook klinkt: je allerbeste vriend ben je nog altijd zelf. Blijven hangen in vriendschappen omdat je niet weet met wie je zou moeten winkelen of omdat je je dan alleen voelt gaat knagen. En het is ook niet echt eerlijk naar die ander als-ie eigenlijk alleen maar opvulling is. Dan kun je beter alleen gaan winkelen of alleen dat concert bezoeken. En wie weet ontmoet je dan weer andere leuke mensen. Nieuwe maken vrienden kan namelijk altijd!

Anderen lazen ook: De wetenschap achter vriendschap.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren